Basket

thumbs

Liga Nationala de Baschet ar putea pierde o echipa de Top 6! SCM Timisoara risca neinscrierea in campionat daca nu isi rezolva urgent datoriile din 2015

21.05.2019, 18:30 Sursa: Prosport

SCM Timisoara are mari probleme cu FIBA din cauza ca nu a achitat niciun euro din datoria de 150.000 catre patru fosti jucatori, acumulate in toamna anului 2015. La vremea respectiva, vechea entitate, BC Timisoara, a ramas fara finantare din bani publici din cauza unei decizii a Curtii de Conturi. Tribunalul Arbitral Baschetbalsitic (BAT) a considerat ca clubul de drept public SCM Timisoara e continuatoarea de drept a vechii entitati si, deci, responsabila pentru datorii. Deoarece nu s-a platit nimic, sanctiunile au inceput sa curga si, in curand, risca sa vina ca o avalansa pe echipa alb-voleta.

Clubul are de o perioada buna interdictie la transferuri internationale, adica nu poate aduce baschetbalisti care au jucat anterior in alta tara. FIBA a stabilit o esalonare a sumei de 150.000 de euro a datoriei catre fostii jucatori Kyle Shiloh, Hristo Nikolov, Derrick Low si Nenad Milosevic, in patru rate. Prima trebuia achitata la 31 martie, dar clubul a solicitat o prima amanare pentru data de 30 aprilie, apoi una pentru 20 mai. Promisiunea era ca clubul a gasit un sponsor o firma importanta de constructii din Timisoara, dispusa sa achite ea datoria. Acest lucru nu s-a mai intamplat insa.

In acest sens, Sabin Gherdan, reprezentantul legal al jucatorilor, a cerut FIBA urgentarea situatiei, adica, o amenda si riscul excluderii din campionat a echipei! SCM Timisoara, desi a pierdut pe linie sportiv la Tribunalul Arbitral Baschetbalistic din Elvetia, mai spera la o victorie in civil, unde are un recurs care se va judeca la instantele timisorene. Practic, procesul civil contesta punerea in aplicare a deciziei BAT pe teritoriul Romaniei. Termenul este 6 iunie, unul foarte important. O amanare ar fi fatala, deoarece inscrierile pentru viitoarea editie de campionat de baschet, organizat sub forma a trei grupe valorice, se termina la finalul lunii iunie.

Reprezentantul jucatorilor pagubiti acuza clubul de neseriozitate

Sabin Gherdan transmite ca clubul va primi o amenda de 25.000 de franci elvetieni deoarece nu a respectat primul termen, 31 martie. Situatia clubului se va discuta in Biroul Federal. "Este pentru al doilea an consecutiv cand suntem dusi cu vorba de oficialii SCM Timisoara. Daca anul trecut ne-au promis ca ii vor aduce pe jucatori inapoi la echipa, pentru sezonul 2018/2019, si le vor introduce in salariu datoriile dictate de BAT, anul acesta ne-au promis un sponsor care va prelua datoriile. Am fost de buna credinta atat anul trecut cat si anul acesta si se pare ca am facut o greseala pe care mi-o asum. In ceasul al 12-lea credeam ca putem sa fim corecti si sa rezolvam problemele cu omenie, dar m-am inselat pentru ultima oara. Anul trecut au reusit sa se inscrie in campionat cu promisiunile neonorate, caci dupa ce FRB le-a dat drept de participare, au uitat ca trebuie sa-si respecte cuvantul. Anul acesta incearca aceeasi tactica. Ne-au promis in luna aprilie ca un sponsor va prelua datoriile si va emite o scrisoare de garantie pentru suma neplatita. Nu au platit nimic, iar sponsorul e de negasit. L-am intrebat pe dl. Toanca cand a vorbit ultima oara cu sponsorul si mi-a spus ca nu a mai dat de el de la mijlocul lunii aprilie desi intre timp imi dadea garantii ca se va plati pana pe 15 mai. Am realizat ca povestea cu sponsorul e doar praf in ochi si ca in realitate au castigat timp" , spune reprezentantul legal al jucatorilor.

La club e agitatie. Conturile sunt blocate de aproape trei luni

Directorul clubului primariei Timisoara spune ca zilele acestea incearca sa rezolve problema. "Zilele acestea am intalniri cu milionarii Timisoarei, pentru a stinge datoria din privat. Exista si varianta stingerii datoriei din bani publici, daca pierdem recursul din 6 iunie. Daca vom castiga, sanctiunile sportive raman, iar regulamentul federatiei vorbeste de inscrierea in ultima grupa valorica deci problema trebuie rezolvata. Noi deocamdata nu am primit nicio amenda la club. Avem poprire pe conturi de 3 luni de la executorul Florin Teregovan, platim doar salarii, restul prin Trezorerie (n.r. a primariei) . Presedintele federatiei Horia Paun l-a sunat pe managerul Ilie Tritoiu" , ne-a declarat Radu Toanca, directorul SCM Timisoara.

La randul sau, managerul sectiei de baschet din cadrul clubului, Ilie Tritoiu, a confirmat ca Biroul Federal al FRB va lua situatia clubului in discutiei miercuri. "M-a sunat Horia Paun, mi-a spus ca va discuta si cu celelalte cluburi, sa vada ce parere au. I-am spus ca mi se pare normal sa fie asa" , ne-a declarat Tritoiu.

Sedinta va avea loc miercuri, la ora 11:00.

In plan sportiv, SCM Timisoara mai joaca cu BCM U FC Arges Pitesti pentru locul 5 in campionat.

Articole asemanatoare