Handbal

thumbs

INTERVIU cu "Krumbholz" al Romaniei! Rares Fortuneanu a fost numit antrenor principal in Franta, la St. Raphael, echipa care a jucat finala Cupei EHF in 2018

13.06.2019, 08:18 Sursa: Prosport

Rares Fortuneanu (40 ani), plecat de la Dinamo la St. Raphael inca din 2004, este gata sa treaca la o noua etapa a carierei, cea de antrenor principal. Fostul centru al echipei nationale a fost anuntat noul antrenor al echipei St. Raphael, echipa care a jucat finala Cupei EHF in 2018. Practic, el este primul antrenor roman care ajunge sa antreneze in prima liga din Franta dupa Radu Voina, in urma cu aproximativ 20 de ani. Azi, Franta este cel mai puternic campionat din lume, conform ierarhiei EHF.

Rares Fortuneanu a fost antrenor secund pana la finalul acestui sezon, dar oficialii clubului au decis sa-i acorde incredere si i-au incredintat echipa din postura de "principal". St. Raphael este una dintre echipele de top din Franta in ultimii ani, in 2017 si 2018 reusind sa ajunga pana in turneul Final Four al Cupei EHF. Rares ii va avea ca elevi si pe internationalii romani, Mihai Popescu si Alexandru Simicu.

Ce reprezinta pentru tine aceasta numire in functia de antrenor principal la St. Raphael?
Reprezinta o noua etapa din cariera mea handbalistica, inceputa prin formarea mea ca jucator in Romania, continuata apoi la St. Raphael ca sportiv si in ultimii 5 ani ca antrenor secund. Incepe o noua etapa, de antrenor principal, cu mai multe responsabilitati, dar iau aceasta provocare cu mult entuzism si pasiune, la fel cum am abordat si celelalte etape din cariera mea.

Esti primul antrenor roman, dupa Radu Voina, care reusesete sa patrunda in prima liga din Franta, azi cel mai bun campionat din Europa conform ierarhiei EHF. Cum poate fi explicata aceasta ascensiune?
Am avut sansa sa ma transfer in Franta la St. Raphael. Clubul a avut un proiect foarte bun pentru a construi o echipa de top in campionatul francez, iar munca mea ca jucator, de capitan al echipei, apoi ca antrenor secund a dat roade. Am primit increderea factorilor de decizie de la club, Consiliul de Administratie, presedinte, director terhnic, si tocmai de asta am ajuns sa fiu ales pentru aceasta functie.

Cu ce obiective pleci la drum?
Anul acesta am terminat pe locul 7. Obiectivele sunt de a recalifica echipa in cupele europene, asta insemnand accederea in Top 5. Dar eu privesc lucrurile mult mai profund decat atat, imi doresc sa terminam pe un loc cat mai sus. Bineinteles, obiectivele impuse de club sunt importante, dar noi vom lua meci cu meci, sa le pregatim cat mai bine si sa castigam cat mai multe posibile.

Poate un aspect foarte important pentru handbalul romanesc, vei lucra din postura de "principal" si cu liderii echipei nationale, Mihai Popescu si Alex Simicu. Cum vezi tu aceasta treaba?
Alex si Pope sunt doua elemente foarte importante din echipa noastra, alaturi de ceilalti jucatori care sunt de ceva ani impreuna. Intotdeauna, clubul a mizat pe o stabilitate, nu a cautat niciodata sa schimbe echipa, 7-8 jucatori. In fiecare an s-a mers pe cartea securitatii, pentru ca jucatorii care au venit la St. Raphael au fost de valoare, au fost caractere puternice si oameni pe care putem sa ne bazam. Cartea stabilitatii o jucam si anul acesta, poate suntem singurul club care nu a transferat, dar avem multi jucatori din centru nostru de formare, din pepiniera care vor alimenta prima echipa. Din cei 16 jucatori care vor fi profesionisti in sezonul urmator, avem sase care sunt formati local chiar la St. Raphael?

Formati si de tine?
Trei formati de mine, trei au fost formati inainte.

Ai vreun model de antrenor sau ai luat informatii din mai multe parti si ai incercat sa te formezi ca atare?
In 5 ani de antrenorat secund am fost ca un burete, am absorbit o gramada de informatii, am incercat sa inmagazinez cat mai multe date utile. Bineinteles ca au fost si exemple de asa da, asa nu. Ce am considerat ca nu este OK, am lasat deoparte, am incercat sa tin doar lucrurile pozitive. Dar vreau sa fiu EU, cu caracterul meu, cu modelul meu de a fi ca om, pentru ca asa cred ca e cel mai bine. Sunt doua cuvinte care ma caracterizeaza, coerenta si justete. Din punctul meu de vedere, antrenorul trebuie sa fie just fata de toata lumea si sa aiba o coerenta si o logica in tot ceea ce face.

"Toata formarea mea ca antrenor am facut-o prin intermediul federatiei franceze. Sunt format ca jucator in Romania, dar tot procesul de formare ca antrenor a avut loc in Franta si asta m-a ajutat enorm. Am avut sansa sa fiu in locul unde lucrul se face cel mai bine in lume in aceasta perioada", Rares Fortuneanu, antrenor

Ce inseamna a fi antrenor in Franta, unde nivelul este la cele mai inalte cote?
Este o mandrie, dar am si munci enorm in ultimii ani pentru a ajunge aici. Si din postura de antrenor secund am avut multe sarcini, in afara de pregatirea copiilor am avut in responsabilitate si pregatirea meciurilor, video, pregatirea tehnico-tactica. Au fost o gramada de lucruri pe care antrenorul principal (n.r. Joel da Silva) mi le-a lasat in sarcina, mi-a dat multe responsabilitati si toate acestea m-au ajutat sa progresez. Dar nu vad lucrul acesta ca o finalitate. OK, sunt in post, dar ce se intampla in timpul mandatului meu este cel mai important, lucrurile pe care o sa le facem, rezultatele raman primordiale. Toata lumea stie, daca nu avem rezultate, antrenorii sunt principalii vinovati.

Aparare sau atac, ce iti place mai mult?
Aparare, chiar daca am fost jucator de atac. Campionatele sau meciurile in general se castigia cu aparare, cu faza a doua si contraatac. Avem un profil de echipa complex, dar lucrurile pe care o sa ma bazez si pe care o sa insist o sa fie apararea, faza a doua, contraatac si senzatia de a domina adversarul, de a sufoca adversarul, de a pune presiune, de a obosi fizic si psihic adversarul. Investitia pe care o pui in aparare si forta poate marca adversarul fizic, dar mai ales psihologic. Acesta este modelul meu de a domina adversarul din toate punctele de vedere.a

Cate ore iti mananca o zi de handbal?
Multe ore. Ca secund stateam 10-11 ore pe zi, fara a calcula pauza de masa. Plecam la 7:00 dimineata, ajungeam seara pe la ora 20:00, poate chiar si mai tarziu. Cel mai mult timp imi ia pregatirea video si studiul adversarilor.

"Am avut printre cei mai buni formatori, precum Patrice Canayer, Olivier Krumbholz, Didier Dinart, si multi alti specialisti care la fiecare sesiune de formare vorbeau despre management, despre gestiune umana, despre psiholgie, despre bugete. N-am vorbit mult despre handbal, ci despre gestiune de echipa, gestiune de proiect, cum se scriu proiecte ofensive, defensive", Rares Fortuneanu , antrenor

Ai ajuns la nivel de antrenor principal, cu siguranta ca te gandesti acum la noua ta provocare, dar as vrea sa te intreb in final daca intr-un viitor te vezi si mai sus? Ma gandesc la preluarea unei echipe nationale, o echipa de Liga Campionilor ...
Intotdeauna am fost ambitios, mi-am pus teluri inalte. Nu poti sa te satisfaci cu un nivel anume, eu ca tip sunt un perfectionist. La munca, tot timpul incerc sa studiez toate detaliile, sa analizez totul in profunzime. Bineinteles ca ma gandesc sa urc in cariera, sa duc echipa din St. Raphael in Champions League . Acesta este primul gand, sa-mi fac treaba cat mai bine aici. Iar intr-un viitor, de ce nu, sa ajung sa antrenez si echipa nationala a Romaniei. Sau o echipa de Champions League care are ambitia sa castige trofeul. Asta depinde doar de rezultatele pe care o sa le avem. Primul meu gand este insa ce pot pune in aplicare la St. Raphael pentru a avea rezultate bune.

Articole asemanatoare