Politic-Social

thumbs

Dr. Streinu-Cercel: In tetanos, durerile sunt ingrozitoare. Dar nu exista vaccin impotriva prostiei

16.03.2019, 13:19 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Nu vreau sa mai vad tetanos. In tetanos, persoana respectiva are niste dureri atat de ingrozitoare incat nu va puteti imagina, toata musculatura este contractata. Ganditi-va ca faceti un carcel si multiplicati durerea de la carcelul respectiv la intreaga musculatura si o sa vedeti care este magnitudinea. Si asta cand poti sa previ tetanosul cu vaccinarea. Adica, ma gandesc, cat de dusi cu capul sa fim ca sa nu intelegem ca vaccinarea este un lucru bun", a declarat, sambata, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei nationale RoVaccin, care a avut loc sambata.

Blamand faptul ca foarte multi romani inca refuza sa se vaccineze, doctorul Streinu Cercel a facut si o gluma, ironica, in cadrul conferintei, declarand ca ar trebui facute cercetari pentru un vaccin impotriva prostiei.

"A fost si problema cu HPV-ul. Sa-i multumim Celui de sus ca a venit acum un vaccin cu 9 valente, si ca scade rata de producere a cancerului de col uterin cu peste 98 la suta. Pentru ca femeia care face cancer de col uterin este o femeie tanara, in floarea varstei, la 34 de ani, si lasa in urma ei, ce sa vezi, o familie cu copii. (...) Nu exista vaccin impotriva prostiei. Tot va trebui cumva sa facem cercetari in acest sens", a mai declarat profesorul Cercel.

"In momentul de fata, nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX"

Streinu-Cercel a mai mentionat ca cei care fac rabie sau disterie nu scapa. Doctorul mai atrage atentia ca in cazul meningitelor la copii, sechelele sunt foarte grave, la nivel neurologic.

"Lumea trebuie sa inteleaga ca noi, in momentul de fata, nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX. De exemplu, daca cineva face disterie, sa se asigure ca va avea o rata de deces de 99 la suta. Pentru ca nu se mai fabrica nicaieri ser antidisteric. Serul antitetanic pune si el mari probleme, in momentul de fata nu se mai face, se importa. Costurile pentru serul antirabic sunt in momentul de fata uriase", a declarat, sambata, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti, in cadrul conferintei nationale RoVaccin.

Streinu-Cercel mai precizeaza ca toate aceste boli pot fi prevenite cu o seringa si un plasture mic. Acesta mai spune, de asemenea, ca cine face rabie nu scapa.

"Trebuie sa stim cu totii ca rabia este mortala. Cine face rabie nu scapa. Nici aici, nici in Statele Unite, nici in Marea Britanie nici in Germania, nicaieiri. Si cand vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare, este o eroare sa nu facem acest lucru. Cu o seringa, cu un tampon de alcool si cu un plasture mic am rezolvat o problema care poate fi limitatoare de viata", mai sustine seful de la "Matei Bals" .

Potrivit acestuia, la spitalul pe care il conduce se prezinta foarte multi copii cu meningita, boala care este mortala.

"Daca un copil scapa, va avea probleme neurologice mari. Se bucura unii parinti ca scapa copilul, dar numai noi stim cu ce scapa", a mai sustine profesorul.

Potrivit acestuia, costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite cu vaccinare sunt extrem de ridicate pentru statul roman.

"Va dau un exemplu: pacient tanar, 39 de ani, cu morbiditate, ne-a costat pe noi 80.000 de lei, si din pacate s-a prapadit dupa o luna si jumatate. Vorbim de niste costuri care sunt uriase, in conditiile in care pui ficat artificial, pui plaman sau rinichi artificial ca sa mentii functiile vitale ale organismului. Ce sa vezi, pacientul avea gripa. A fost intrebat cand era in viata de ce nu s-a vaccinat si a zis ca nu a crezut ca va ajunge gripa la el. Problema clasica la romani", a mai declarat Streinu-Cercel.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare