Stiri

thumbs

Romania, tara invitata la Festivalul de Film European de la Segovia

Romania va fi tara invitata la cea de-a XIII-a editie a festivalului de film necompetitiv Muestra de Cine Europeo din Segovia, Spania, care va avea loc in perioada 14 - 20 noiembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Institutul Cultural Roman de la Madrid.

Participarea romaneasca, organizata de Institutul Cultural Roman de la Madrid si Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei, in colaborare cu Dacin Sara, va include 25 de activitati.

Programarea se articuleaza in jurul a 12 filme clasice si contemporane. Astfel, in sectiunea principala vor fi prezentate filme recente premiate si remarcate de critica internationala: "Nu ma atinge-ma", realizat de Adina Pintilie, distins cu Ursul de Aur la cea mai recenta editie a Berlinalei, "Luna de miere/ Lemonade", lungmetraj regizat de Ioana Uricaru, recompensat cu cinci premii internationale, si "Un pas in urma serafimilor", cel mai premiat film romanesc in cadrul galei premiilor Gopo 2018.

Doua documentare semnate de Radu Jude, "Tara moarta", si Alexandru Solomon, "Ouale lui Tarzan", precum si lungmetrajele "De ce eu?"(r. Tudor Giurgiu), "La Moara cu noroc" (r. Victor Iliu), "Reconstituirea" (r. Lucian Pintilie), "Secvente" (r. Alexandru Tatos), "Moartea domnului Lazarescu" (r. Cristi Puiu), "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (r. Cristian Mungiu), "A fost sau n-a fost?" (r.

Corneliu Porumboiu) completeaza selectia filmelor ce au marcat istoria cinematografiei romanesti.

Seria de activitati menite sa celebreze cultura romaneasca in anul Centenarului Marii Uniri va include expozitia in aer liber "Patrimoniu UNESCO din Romania", realizata de fotograful Florin Andreescu, ce va putea fi vizitata pana in data de 9 decembrie in Plaza Mayor din Segovia, si doua activitati muzicale: un recital sustinut cu ocazia inaugurarii de pianista Mihaela Duma, cu lucrari de George Enescu, Paul Constantinescu si Manuel de Falla si, in data 18 noiembrie, concertul Clarei Cernat si al lui Thierry Huillet, in fosta biserica San Juan de los Caballeros, actualmente parte a muzeului segovian Zuloaga.

Criticul programatorul si profesorul Roberto Cueto va sustine o conferinta despre Noul Val si teoria planului-secventa in data de 19 noiembrie, in campusul Maria Zambrano din Segovia a Universitatii din Valladolid.

Articole asemanatoare