Telefoane

thumbs

Urmatorul telefon de top de la Xiaomi va folosi o camera de 48 megapixeli

06.12.2018, 11:21 By thumbs


Majoritatea telefoanelor de top din ultimii 3 ani au camere foto foarte performante, insa in afara de Huawei, care foloseste un senzor de 40 de megapixeli, toate modelele folosesc senzori de 12 megapixeli, o rezolutie decenta pentru majoritatea cazurilor de utilizare. Xiaomi crede insa ca este loc si pentru senzori mai mari, presedintele companiei, Lin Bin, publicand o imagine in care apare un dispozitiv echipat cu o camera de 48 megapixeli.


Nu putem observa prea multe din imaginea postata pe Weibo, insa acest detaliu poate porni o discutie destul de interesanta despre directia in care camerele foto de smartphone-uri s-ar putea orienta. In primul rand, acesta ar fi primul telefon cu un senzor cu rezolutie atat de mare, depasind chiar si Nokia 808 PureView, campionul din prezent, care venea cu senzor de 41 megapixeli. De asemenea, Huawei P20 Pro si Mate 20 Pro ar fi lasate putin in urma la acest capitol.


thumbs


Desigur, rezolutia nu este totul atunci cand vorbim despre camere foto, dimensiunea senzorului si in consecinta dimensiunea fiecarui pixel individual fiind mai degraba importante pentru captarea luminii si implicit a detaliilor.


De exemplu, Huawei ofera cel mai mare senzor foto de pe smartphone-uri din prezent si posibilitaea de a alege intre fotografii la 40 megapixeli, sau la 10 megapixeli cu "supersampling", efect care combina informatia din fiecare patru pixeli alaturati intr-una singura, pentru reducerea zgomotului de imagine si imbunatatirea detaliilor.


Avand in vedere ca 48 este un multiplu de 12, cel mai probabil acesta va fi si cazul de utilizare al noului telefon de la Xiaomi, care ar putea sa imbunatateasca semnificativ performanta in lumina slaba prin alegerea unui senzor mai mare, care sa capteze mai multa lumina, dar si prin micsorarea ulterioara a imaginilor pentru a elimina zgomotul. Desigur, pentru toate acestea trebuie sa existe hardware-ul capabil, dar si un software de procesare a imaginilor competent.


Citeste si: thumbsXiaomi anunta realizarea planului de 100 milioane produse smartphone vandute in 2018, cu doua luni inainte de termen


Din fericire, compania sta destul de bine la ambele capitole. La capitolul hardware, Sony ofera IMX586 cu rezolutie de 48 megapixeli, un senzor de dimensiuni mari (1/2") cu pixeli individuali de 0,8nm. O alternativa ar fi unul dintre noii senzori Samsung, Bright GM1, cu dimensiuni similare.


Telefonul Xiaomi cu senzor foto de 48 megapixeli urmeaza sa fie dezvaluit in luna ianuarie, spune Lin Bin. Acesta si-a exprimat chiar si o parere despre dispozitiv, pe care l-a folosit timp de cateva saptamani, spunand ca "nu este rau".


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare