Telefoane

thumbs

Apple ofera un ultimatum dezvoltatorilor de aplicatii care colectau date personale

08.02.2019, 13:10 By thumbs


Apple a reactionat foarte repede in cazul dezvoltatorilor de aplicatii care colectau date despre comportamentul utilizatorilor. Imediat dupa ce articolul care analiza riscurile la care aceste aplicatii supun utilizatorii, compania a inceput sa contacteze dezvoltatorii si sa le ceara sa elimine codul imediat, intrucat aceste practici contravin regulamentului de publicare al aplicatiilor prin intermediul AppStore.


thumbs


TechCrunch, site-ul care a adus la iveala aceste practici, a luat legatura cu mai multi dezvoltatori de aplicatii, acestia confirmand ca Apple a cerut deja modificarea codului. Apple a instiintat companiile care incalcau regulamentul ca va trece direct la eliminarea aplicatiilor de pe platforma in cazul in care neregulile nu vor fi rezolvate rapid:


"Aplicatia dumneavoastra foloseste software pentru analiza care colecteaza si trimite informatiie utilizatorilor si dispozitrivului catre o companie terta fara consimtamantul utilizatorilor. Aplicatiile trebuie sa ceara in mod explicit consimtamantul si sa ofere indicatoare vizuale clare atunci cand inregistreaza activitatea utilizatorilor."


Termenul limita pentru eliminarea acestor capabilitati ale aplicatiilor este de numai o zi.


Citeste si: thumbsMulte aplicatii de iPhone urmaresc activitatea utilizatorilor si salveaza parole si conturi bancare in secret


TechCrunch a luat legatura si cu Glassbox, serviciul de monitorizare folosit de multe dintre aplicatii, insa compania spune ca nu tine legatura cu Apple. Singurele interactiuni cu platforma iOS este prin intermediul partenerilor care integreaza codul sau in aplicatii.


Apple a oferit o declaratie referitoare la aceasta situatie printr-un purtator de cuvant:


"Protejarea intimitatii utilizatorilor este extrem de importanta pentru ecosistemul Apple. Regulamentul de pe AppStore impune aplicatiilor sa ceara consimtamant explicit si indicatoare vizuale clare atunci cand activitatea este inregistrata. Am notificat dezvoltatorii de aplicatii care nu respectau aceste reguli si vom actiona ferm, daca este necesar."


Citeste si: thumbsImagini detaliate cu iPhone XI Max, primul telefon cu trei camere de la Apple. Asa ar putea arata modelul final


Desigur, Glassbox nu este o solutie doar pentru iOS. Platforma de monitorizare functioneaza pe toate platformele si multe aplicatii din Google Play Store folosesc cu siguranta serviciile companiei. Regulamentul Google mentioneaza lucruri similare precum cel de la Apple, dezvoltatorii fiind obligati sa ceara acordul atunci cand monitorizeaza activitatea de pe ecran. Momentan Google nu a oferit o pozitie oficiala referitoare la acest subiect.


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare