Telefoane

thumbs

Zeci de mii de iPhone-uri "donate" sunt distruse in fiecare an din cauza iCloud

15.04.2019, 11:16 By thumbs


Securizarea dispozitivelor cu iOS este o prioritate pentru Apple, compania promitand utilizatorilor intimitate si siguranta atat timp cat folosesc contul de iCloud, Face ID si Touch ID pentru securizare. Google a introdus solutii similare, iar Samsung si Huawei au propriile metode desecurizare. Aceste metode s-au dovedit a fi eficiente, insa unii ar putea spune ca sunt prea eficiente, intrucat securizarea dispozitivelor face foarte complicat procesul de reintrare in circulatie a unui telefon vechi, vandut sau donat. Astfel, in loc sa ajunga in mainile unor noi utilizatori, zeci sau sute de mii de iPhone-uri vechi ajung sa fie reciclate.


thumbs


CoPIRG Foundation a publicat un raport in care dezvaluie ca Wireless Alliance, o companie de reciclare a dispozitivelor electronice din SUA, a distrus pentru reciclare 66.000 de smartphone-uri parolate. Acestea erau de multe ori donate sau oferite in regim buy-back catre magazine, insa utilizatorii originali nu le-au scos parolele si nici nu le-au resetat inainte de a le preda, acestea devenind practic inutile pentru cei la care trebuiau sa ajunga.


Metodele de siguranta au fost introduse initial pentru a descuraja furtul. Telefoanele parolate nu pot fi resetate, iar datele de pe ele sunt criptate si inaccesibile pentru altii. De asemenea, acestea pot fi urmarite online in timp real, pot fi blocate sau chiar sterse de la distanta. Totusi, hotii de telefoane continua sa le fure pentru a le vinde pe componente, insa sistemele de protectie le scad astfel valoarea. Problema apare atunci cand operatorii sau cei care accepta donatii sub forma unor smartphone-uri, nu verifica daca acestea au fost resetate.


Citeste si: thumbsDoi studenti chinezi au pagubit Apple cu 1 milion de dolari trimitand la garantie iPhone-uri "fake"


Wireless Alliance a strans in ultimii 3 ani peste 6 milioane de smartphone-uri in cutii de donatie din SUA. Dintre acestea 333.519 iPhone-uri au fost considerate reutilizabile si au fost puse inapoi in circulatie, insa 33.000 s-au dovedit a fi parolate cu conturi de iCloud. Acestea au fost dezmembrate sau reciclate, in functie de starea dispozitivelor. Raportul CoPRIG spune ca 90% dintre telefoanele donate catre Wireless Alliance nu sunt raportate drept furate, deci Apple ar putea sa deblocheze, la cerere telefoanele care nu au fost raportate in 30 de zile, dupa ce confirma acest lucru cu cei care le-au donat.


Avand insa in vedere faptul ca Apple nu a oferit deblocare nici macar in cazul in care unul dintre telefoanele sale erau folosite de teroristi, dispozitivul putand oferi date despre atacuri, probabil ca acest lucru nu se va intampla foarte curand. Nu este clara pozitia celorlalti producatori de smartphone-uri, intrucat raportul CoPIRG s-a concentrat in special pe iPhone-uri, acestea fiind in continuare cele mai populare smartphone-uri din SUA.


Citeste si: thumbsIn urma vanzarilor slabe, Apple ieftineste HomePod si iPhone


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare