Telefoane

thumbs

Samsung promite sa livreze acumulatori Li-ion cu electrozi din grafen in maxim 2 ani, crescand substantial capacitatea de stocare

13.08.2019, 18:52 By thumbs


In ciuda esecurilor avute in piata smartphone tocmai din pricina acumulatorilor Li-ion, Samsung nu renunta la ambitia de a fi un veritabil varf de lance pe partea de inovatie, compania livrand prin divizia Samsung SDI unii dintre cei mai performanti acumulatori Li-ion din industrie.


Descrisa de mult timp ca reprezentand viitorul acumulatorilor Li-ion , tehnologia electrozilor cu grafen a stagnat din pricina problemelor legate de fabricarea acestora in mod eficient si fiabilitatea in timp, densitatea mai mare de stocare a energiei venind cu propriile dezavantaje, primele experimente facute cu tehnologia grafen aratand o tendinta a acumulatorilor de a pierde semnificativ din capacitatea de inmagazinare a energiei dupa numai cateva cicluri de incarcare.


thumbs


Din fericire, limitarile descoperite nu au oprit cu totul dezvoltarea acumulatorilor cu grafen, Samsung realizand in cele din urma progrese semnificative, suficient cat sa putem spera la o versiune comerciala a acestora, lansata nu mai tarziu de anul 2021.


Grafenul, ca si material, are proprietati deosebite ce pot fi exploatate in industria acumulatorilor. Prima problema este ca materialul nu poate fi produs cu usurinta la scara industriala, sfidand experimentele de laborator care altfel par foarte promitatoare. O alta problema este ca materialul, odata transpus in constructia unui acumulator Li-Ion, se dovedeste a fi chiar mai eficient in cresterea densitatii de stocare a energiei, incat tehnologia nu poate tine pasul cu alte limitari constructive, rezultand defectarea prematura a acumulatorului respectiv.


Dincolo de problemele structurale care tind sa compromita durabilitatea in timp, acumulatorii cu grafen si sunt foarte costisitor de fabrice, acesta fiind de fapt principalul neajuns care a impiedicat producerea acestora la scara comerciala.


Citeste si: thumbsChina instaleaza malware pentru spionaj pe telefoanele turistilor


Este de asteptat ca prima generatie de acumulatori cu grafen sa reprezinte de fapt un compromis intre cresterea capacitatii de stocare si durata de viata, cumparatorii avand in fata o decizie incomoda intre alegerea unui smartphone cu durata mai mare de functionare pe baterie si unul care trebuie incarcat mai des, dar nu edeaza in mod previzibil imediat dupa expirarea perioadei de garantie.


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare