Laptop

thumbs

Huawei fortat sa renunte la Windows pe laptop-uri. Modelele MateBook sunt livrate acum cu Linux

13.09.2019, 14:01 By thumbs


Huawei incepe sa simta efectele restrictiilor din China. Dupa vanzari in scadere pentru trimestrul al doilea, care cu siguranta vor continua sa scada si in perioada urmatoare si zvonurile despre seria Mate 30 fara acces la serviciile Google, compania a inceput sa livreze laptop-uri fara Windows. Primele modele care vin cu sistem de operare Linux pre-instalat au intrat deja la vanzare in China, insa nu este tocmai clar daca dispozitivele MateBook vor renunta la Windows si in alte regiuni.


Primele modele de laptop-uri Huawei MateBook livrate cu distributia Deepin de Linux sunt MateBook X Pro, MateBook 13 si MateBook 14. Sistemul de operare Deepin este dezvoltat de o companie chineza, care foloseste codul Linux, iar cei care sunt ingrijorati despre un sistem de operare chinezesc au la dispozitie codul sursa, asemeni altor distributii similare, produse de companii si entitati din alte tari.


thumbs


Spre diferenta de alte variante de Linux, Deepin este recunoscut drept unul care vine din start cu un design placut si o interfata usor de utilizat, ceva ce alte variante de pe piata nu ofera. Huawei trebuie sa ofere utilizatorilor o tranzitie cat mai usoara de pe Windows, insa fiind vorba despre PC-uri, acestea nu sunt obligatoriu blocate pe Linux. Clientii pot instala independent Windows 10 de pe un stick USB, daca isi doresc asta, insa sistemul de operare va trebui cumparat separat, nu va mai veni pre-instalat pe computer.


Singurul lucru care ridica suspiciuni referitoare la Deepin Linux este platforma sa de cloud, care ofera stocare si sincronizare intre dispozitive. Fiind vorba despre servere gazduite in China, datele stocate pe acestea ar putea fi accesate cu usurinta de autoritatile chineze, la cerere. Probabil ca cea mai sigura solutie pentru cei care cumpara noile Huawei MateBook ar fi sa instaleze Windows pe cont propriu.


Suntem mai degraba curiosi sa vedem ce se va intampla cu seria de laptop-uri MateBook in viitorul apropiat. Huawei a cumparat in avans componente pentru dezvoltarea lor, insa Intel deja a lansat noi procesoare pentru platformele mobile. Variantele care vor ramane pe piata vor fi depasite tehnologic rapid, in timp ce stocurile de piese se vor consuma eventual. Solutia de a inlocui sistemul de operare cu unul open-source nu va rezolva problema componentelor, iar Intel si AMD, singurii producatori de procesoare de PC-uri sunt originari din SUA, deci inaccesibili pentru Huawei.


Citeste si: thumbsFondatorul Huawei este dispus sa vanda tehnologia 5G proprietara catre alte companii din vest pentru a multumi SUA


Citeste si: thumbsHuawei MateBook D review: un laptop bine echipat pentru activitati "office"


Citeste si: thumbsHuawei a lansat trei noi modele de laptopuri: MateBook X Pro, MateBook 13 si MateBook 14


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare