Camere digitale

thumbs

Un nou tip de camera foto cu lentile plate, ar putea oferi zoom optic fara compromisul unor lentile voluminoase

13.03.2020, 15:01 By thumbs


Tehnologia Periscope, intalnita deja la mai multe modele de telefoane echipate cu zoom optic, ar putea avea pare de concurenta. Un grup de cercetatori americani au reusit sa creeze un nou tip de camera foto care nu necesita focalizarea apropiind sau departand doua sau mai multe lentile cu suprafata curbata.


thumbs


Tehnologia are avantaje semnificative fata de optica folosita cu smartphone-urile din generatia actuala. Sistemul permite inlocuirea sistemelor optice cu lentile multiple cu o solutie mai compacta. Mai mult decat atat, noile lentile plate sporesc functionalitatea camerei foto, oferind zoom optic din formatul unui smartphone chiar mai subtire decat este posibil in prezent.


Tehnologia ar putea avea si aplicatii in domeniul medical, permitand confectionarea de camere foto/video pentru observatii endoscopice mai usor inserabile si chiar adaptabile la formatul unei capsule usor de inghitit.


Noul tip de obiectiv cu lentile plate poate mentine focalizarea asupra obiectelor pozitionate la aproximativ sase metri unul de celalalt, pe directia fata-spate. Obiectivul in sine foloseste un model de nanostructura aplicat o suprafata plana, inlocuind lentilele din sticla sau plastic care folosesc efectul difractiei pentru directionarea luminii. Fara compromisul grosimii, lentilele asigura proprietatile optice necesare pentru a controla directia lumini asa cum face o lentila traditionala a camerei foto.


Citeste si: thumbsXiaomi breveteaza propria interpretare a camerei "periscope" folosita de Huawei


Oamenii de stiinta cred ca noua lentila plata ar putea avea multe aplicatii in afara fotografiei, inclusiv pentru dezvoltarea de senzori LIDAR mai compacti, cu aplicatii in domeniul vehiculelor autonome.


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare