Accesorii

thumbs

Cum te poti proteja de noul coronavirus folosind un sterilizator UV putin costisitor (REVIEW)

20.03.2020, 16:35 By thumbs


Desi pot rezista pe suprafete timp de mai multe zile, virusii (inclusiv COVID-19) si bacteriile pot fi neutralizate in cateva minute prin expunerea la radiatie UV concentrata si ozon, gaz cu puternic efect oxidant generat in cantitati mici dar suficiente de sterilizatoarele UV.Ce sunt sterilizatoarele cu ultraviolete (UV) si cum functioeaza


Surprinzator de simple, sterilizatoarele UV iau forma unei cutii etanse in care sunt montate unul sau mai multe tuburi fluorescente, calibrate pentru a emite lumina cu o lungime de unda extrem de scurta (250 nanomeri) din spectrul radiatiei ultraviolete. Denumita si UV-C, acesta este cel mai daunator tip de lumina ultravioleta, capabila sa produca arsuri profunde la nivelul pielii si arsuri oculare, resimtite ca usturime si lacrimare a ochilor ce poate dura mai multe zile.


In cazul de fata, radiatia UV-C este degajata intr-o cutie opaca si etansa, efectul distructiv fiind folosit in scopul eliminarii microorganismelor si virusii aflati la suprafata obiectelor, cu eficienta dovedita stiintific.


thumbs


Motivul pentru care sterilizatoarele UV incearca sa concentreze lumina ultravioleta intr-un spatiu cu volum cat mai redus si relativ etans fata de mediul exterior este faptul ca radiatia UV reactioneaza si cu aerul atmosferic, generand ozon. In alte circumstante, considerat un gaz toxic si cu efect cancerigen, ozonul concentrat in compartimentul sterilizatorului are rolul de a patrunde acolo unde lumina UV nu poate ajunge, efectul sau puternic oxidativ sterilizand fiecare crevasa a obiectului introdus pentru a fi curatat, chiar si acolo unde lumina UV nu poate ajunge.


Comparat cu banala apa si sapun, sau gelurile dezinfectante, sterilizatoarele UV au avantajul ca pot dezinfecta la o simpla apasare de buton cam orice obiect suficient de mic pentru a incapea in compartimentul de sterilizare, fara spalare sau solventi care pot lasa diverse reziduuri.


thumbs


Anti-Virus UV Mask Sanitizer Cell Phone Sterilizer


Cu pret de 30 dolari, unul dintre cele mai ieftine sterilizatoare UV pentru smartphone este un gadget pe cat de simplu, pe atat de eficient.


Conectat la orice adaptor AC pentru smartphone, capabil sa livreze puterea de 5V/2A prin cablul USB, gadgetul cu un timp de lucru de numai 8 minute promite indepartarea a peste 99% dintre virusii si microbii ce ar putea fi ramasi dupa folosirea telefonului mobil la deplasarile prin oras. Ciclul de curatare poate fi reluat de oricate ori dorim fara efecte adverse si nu este limitat la telefoane mobile.


Putem dezinfecta la fel de bine cheile, cartile de credit, pixuri si chiar bancnote si monezi, avand grija sa le intoarcem metodic pe ambele parti si sa reluam dezinfectarea.


thumbs


Potrivit companiei producatoare, dispozitivul poate fi utilizat si pentru re-sterilizarea mastilor de protectie pentru fata. Totusi, nu pot recomanda aceasta practica decat pentru urgente (ex. nu mai ai rezerve de masti si nici nu gasesti o farmacie de unde sa poti cumpara altele noi). Totusi daca situatia o impune, propun repetarea ciclului de sterilizare de mai multe ori fara a deschide capacul sterilizatorului, astfel incat radiatia UV si ozonul generat sa aiba timp sa actioneze in profunzime.


Ce dezavantaje poate avea folosirea unui sterilizator UV?


Cel mai usor de sezisat neajuns este mirosul. Ozonul are un miros specific care va fi sesizat din proximitatea aparatului, chiar in timp ce acesta lucreaza. Nu este foarte puternic sau deranjant, insa se imprima macar pentru scurt timp pe obiectele supuse sterilizarii. Gadgetul propus in acest material evita aceasta problema incorporand un mic compartiment absorbant, unde putem picura 1-3 picaturi de solutie odorizanta (ex. odorizante auto).


thumbs


Un alt posibil dezavantaj care in timp si-ar putea face simtita prezenta este efectul de "ardere" a substantelor organice. Spre exemplu, pernutele din cauciuc sau burete ale castilor pentru urechi ar putea "imbatrani" mult mai repede decat ne-am astepta, rupandu-se. Anumite obiecte imprimate folosind cerneluri organice s-ar putea sterge in timp, ca dupa o expunere indelungata la razele soarelui.


thumbs


O alta posibila limitare este profunzimea efectului de curatare. Spre exemplu, daca telefonul asezat pentru dezinfectare este foarte murdar de amprente si urme de transpiratie, efectul oxidativ al ozonului ar putea sa nu penetreze indeajuns de mult, la fel cum nici lumina UV nu va umple fiecare crevasa a telefonului (ex. golul dintre tasta Power si rama carcasei).


Concluzie


Relativ ieftine si cu perspective de folosire indelungata, sterilizatoarele UV pentru acasa pot fi deosebit de utile pentru dezinfectarea periodica a obiectelor de mici dimensiuni, care suspectam ca ar putut fi expuse la un mediu contaminat.


Gesturi simple, precum sterilizarea telefonului mobil inainte de a-l da copilului dornic sa se joace, sau a "maruntisurilor" din portofel pe care le atingem zilnic cu maini nu tocmai curate, pot evita multe neplaceri, mai tarziu.


Dispozitivul Anti-Virus UV Mask Sanitizer Cell Phone Sterilizer a fost oferit pentru testare din partea magazinului Tomtop.com, de unde poate fi achizitionat la pretul de 29.99 dolari, cu livrare gratuita.


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare