Software

thumbs

Fost moderator YouTube, da in judecata Google acuzand traume psihice

22.09.2020, 16:06 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit cerintelor impuse de angajator, un moderator YouTube trebuie sa inspecteze intre 100 si 300 de clipuri video in fiecare zi, gresind in mai putin de 5% dintre evaluarile acordate.

Problema este ca printre clipurile video detectate in urma verificarilor automate sau raportate manual pentru incalcari ale regulilor de postare se strecoara si continut cu adevarat repulsiv, a carui vizionare poate induce traume psihologice operatorilor obligati prin specificul job-ului sa le evalueze. In functie de "norocul" fiecaruia, un moderator YouTube poate vedea intr-o zi obisnuita la birou scene explicite cu batai, violuri, abuzuri sexuale cu minori, accidente cu victime, executii prin impuscare, decapitari, etc.

Job-ul deun moderator YouTube, risc major pentru sanatatea psihica

Acuzand in primul rand lipsa unei informari corecte asupra job-ului pe care urma sa-l presteze, dar si absenta unei consilieri psihologice de specialitate care sa limiteze trauma suferita, o fosta moderatoare YouTube dat in judecata Google dupa ce ar fi dezvoltat depresie si simptome asociate cu tulburarea de stres post-traumatic, ca efect al activitatii prestate.

Potrivit descrierii atasate procesului intentat la un tribunal din statul american California, fostul moderator "are probleme cu somnul si, cand doarme, are cosmaruri ingrozitoare. De multe ori se trezeste noaptea si incercand sa adoarma, revede scene din clipurile video pe care le-a vizionat in timpul activitatii de serviciu". Printre simptomele reclamate se numara si anxietate incontrolabila, atacuri de panica si teama de locuri aglomerate, asociate cu atentatele teroriste.

thumbs

Obiectul procesului colectiv deschis impotriva YouTube este incalcarea legilor din California prin faptul ca angajatorul nu a asigurat conditii de munca sigure pentru moderatorii de continut si nu a facut suficient pentru a proteja sanatatea mintala a angajatilor.

Trebuie spus ca Google/YouTube nu este prima companie data in judecata de fosti angajati responsabili cu moderarea continutului, o situatie similara fiind evidentiata de o investigatie jurnalistica si la unul dintre partenerii sub-contractati de Facebook special a rezolva in mod cat mai discret aceasta "treaba murdara".

Invatand din greselile altora, Google a mers pe strategia evitarii raspunderii folosind clauze contractuale pe care angajatii sunt obligati sa le semneze pentru continuarea activitatii, luand in mod formal asupra lor intreaga responsabilitate pentru eventuale traume psihice suferite in urma moderarii de continut online. Nu este clar in ce masura aceasta tactica va feri compania americana de acuzatiile aduse, atat timp cand incalcarea legislatiei muncii poate fi demonstrata cu dovezi concrete.

Articolul Fost moderator YouTube, da in judecata Google acuzand traume psihice apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare