Laptop

thumbs

Lenovo anunta ThinkPad X1 Fold, primul laptop cu ecran pliabil

30.09.2020, 13:24 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

ThinkPad X1 Fold este primul laptop cu ecran pliabil disponibil comercial, Lenovo oferind noul produs la pretul de 2499 dolari.

Expus prima data in luna ianuarie, la expozitia CES 2020, noul portabil Lenovo e iesit din stadiul de prototip si poate fi comandat la un pret comparabil mini-tabletei Galaxy Fold, cumparatorii alegandu-se cu si mai mult spatiu de afisare si intreaga putere a unui laptop cu Windows 10.

thumbs

ThinkPad X1 Fold este un ecran de 13" care se pliaza la jumatate

Etichetat cu lejeritate drept laptop, noul produs Lenovo poate fi descris ceva mai bine ca o tableta de 13 inch, care se pliaza pentru transport. Insa hardware-ul folosit este in mod decisiv unul de laptop, producatorul optand pentru platforma Intel Lakefield, sustinuta cu 8GB memorie RAM si un set comprehensiv de dotari: SSD de 1TB, slot pentru cartela SIM si modem 5G, doua porturi USB-C si acumulator de 50Whr, totul intr-o carcasa de 1.1Kg.

In mod cert, prea greu si voluminos pentru a trece ca o tableta veritabila, laptopul ThinkPad X1 Fold pluseaza insa cu 8.5-10 ore de autonomie si puterea noului procesor Core i5-L16G7. Organizat intr-o configuratie cu 5 nuclee + HyperThreading, acesta are o frecventa de 1.4GHz in modul low-power si 3GHz cu Turbo Boost, oferind un bun compromis intre putere si eficienta. Insa fara indoiala, principalul element de atractie este ecranul OLED cu rezolutie 2048×1536 pixeli, calibrat conform standardului de culoare DCI-P3 si capabil sa atinga o luminozitate maxima de 300 nits.

thumbs

Intentionat in primul rand pentru interactiune touch, ThinkPad X1 Fold poate fi utilizat in modul "tableta" cu ecranul complet extins, sau partial pliat pentru a lua forma aproximativa a unui laptop, unde jumatatea inferioara a ecranului reda o tastatura si touchpad virtual. Desigur, Lenovo pune la dispozitie si o tastatura fizica, aceasta putand fi asezata peste jumatatea de ecran ramasa la partea de jos, sau direct pe masa de birou. In schimb, ecranul de 13 inch poate fi folosit atat in modul full-scren, cat si emuland doua ecrane lipite, fiecare jumatate afisand cate o aplicatie diferita.

In practica, versatilitatea noului portabil depinde foarte mult si de suportul acordat de Microsoft prin optimizarea interfetei Windows 10, actuala versiune de OS fiind inca departe de idealul dorit.

La fel ca si alte dispozitive cu ecran pliabil, ThinkPad X1 Fold probabil ca impune unele masuri de precautie pentru protejarea ecranului OLED, lasat vulnerabil fara protectia unei bariere rigide. Probabil ca tehnologia se va imbunatatii, in timp. Deocamdata, costul de achizitie prohibitiv este doar prima dintre provocarile pe care entuziastii dispozitivelor cu ecran pliabil trebuie sa o accepte, a doua fiind incertitudinea fiabilitatii nedovedite in timp, acoperita doar partial de conditiile mai relaxate de acordare a garantiei.

Articolul Lenovo anunta ThinkPad X1 Fold, primul laptop cu ecran pliabil apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare

thumbs adrian.popa

28.10.2020, 11:52