Accesorii

thumbs

ADATA Falcon 1TB review: un SSD auriu pentru sisteme de productivitate

30.09.2020, 17:29 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

ADATA este pe piata de solutii de stocare de multi ani si ofera o gama larga de produse. Seria sa de SSD-uri Falcon este dedicata productivitatii, iar modelul de 1 TB pe care l-am testat astazi este recomandata celor care lucreaza cu cantitati mari de date, atat pe computere desktop, cat si pe laptop-uri performante. Acesta foloseste standardul de conectivitate M.2 si o magistrala PCI-Express Gen3x4, pentru viteze de transfer si citire inalte.

ADATA Falcon este un SSD destul de aratos

Vorbind despre un SSD, este clar ca nu vom gasi foarte multe lucruri in pachetul livrat de ADATA. De fapt, in cutia de carton de dimensiuni mici nu se gaseste decat SSD-ul Falcon, care macar vine cu un design interesant, fata de alte modele care nu vin decat cu un sticker cu informatii tehnice. Pentru acest model, ADATA a ales sa foloseasca un sistem de racire pasiv metalic, de culoare aurie, care este lipit de cipurile de memorie flash.

thumbs

In utilizare, acest strat metalic are rolul de a raci SSD-ul in timpul transferurilor de date si in timpul prelucrarii constanta de date. Acest lucru inseamna insa ca in cazul in care aveti o placa de baza cu sisteme de racire proprietare pentru SSD-urile pe format M.2, acest radiator ar putea sa va incurce. Teoretic, acele sisteme pot fi detasate, asa ca nu ar trebui sa fie o problema. Totusi, nu incercati sa fortati instalarea unui SSD cu radiator precum ADATA Falcon intr-un slot cu sistem de racire proprietar. Riscati sa il deteriorati. SSD-urile pe format M.2 sunt mici, subtiri, usoare si foarte fragile, asa ca este necesara putina atentie atunci cand le manevrati.

Nu include accesorii in pachet

Instalarea este foarte simpla. Pur si simplu scoti SSD-ul din cutie, il pui in slot-ul M.2, te asiguri ca este bine conectat si il cobori usor catre sistemul de montura de pe placa de baza. Daca partea din spate a SSD-ului nu se aliniaza cu filetul sistemului de montura, inseamna ca nu este introdus corect.

thumbs

Un lucru pe care il observ la aceste SSD-uri este insa ca nu sunt livrate si cu suruburile necesare montarii. Daca placa de baza nu include din fabrica sistemul de montura si surubul, sau daca le pierzi (sunt niste suruburi extrem de mici), te poti regasi in situatia de a nu putea monta SSD-ul in PC sau laptop. Mi-ar placea sa vad in pachetul fiecarui SSD o punguta cu un surub si un sistem de montura (filetul), cat si un surub de rezerva, in cazul in care il pierzi.

Performanta este peste cea a concurentei din categoria sa de pret

ADATA FALCON nu este un SSD care sa promita performanta extrema. Vitezele maxime de transfer si citire aduc de la sine si preturi semnificativ mai mari. Totusi, testele de performanta demonstreaza ca vitezele sunt destul de mari pentru transferuri de date rapide, dar si pentru prelucrarea lor intr-un mod rapid.

De exemplu, atunci cand editezi un clip video 4K cu bitrate mare, atunci cand treci rapid prin clip pe timeline, redarea trebuie sa fie imediata, fara timpi de asteptare. Cu un HDD sau un SSD mai lent, ar putea aparea intarzieri. Cu ADATA FALCON, totul ar trebui sa fie instant, iar redarea fara artefacte vizuale sau audio.

Fiind un SSD pentru lucru, mai importante decat vitezele absolute de transfer, sunt numarul de operatiuni pe secunda. ADATA promite viteze de citire/scriere de 3.500 MB/s, respectiv 1.500 MB/s si 180.000 de operatiuni pe secunda. Testele noastre arata ca vitezele modelului de 1 TB sunt apropiate, dar nu chiar atat de mari. Totusi, in general, companiile prezinta valorile maxime ale variantei cu cea mai mare capacitate, deci este posibil ca modelul de 2 TB sa fie putin mai performant.

thumbs

Desigur, si sistemul afecteaza performanta, dar in cazul de fata vorbim despre un Ryzen 7 3700X cu overclocking la 4,1 GHz, 16 GB DDR4 3200 MHz, tot de la ADATA, modelul XPG GAMMIX D41 si o placa de baza Gigabyte AORUS MASTER X570. Placa de baza vine cu slot-uri M.2 PCI-Express 4.0, deci nu exista sansa ca hardware-ul sa stea in calea performantei acestui SSD.

Modul in care un SSD de acest gen, bazat pe memorie NAND 3D, teoretic mai lenta si mai putin rezistenta in timp, poate atinge aceste performante insa, este utilizarea unui cache SLC, mai rapid si mai rezistent, cat si tehnologia Host Memory Buffer, care asigura accesul rapid la date.

Bechmark

CrystalDiskMark - Read: 3.364 MB/s | Write: 1.073 MB/s
Anvil Storage - Read: 2.429 MB/s, 144.694 IOPS | Write: 851 MB/s, 135.917 IOPS

Pentru cei care lucreaza cu date importante si securizate, probabil ca faptul ca exista suport pentru LDPC (Low-Density Parity-Check), o tehnologie care poate detecta si corecta erorile pentru a asigura stabilitate ridicata in utilizare, este o veste buna. De asemenea, SSD-ul beneficiaza de criptare pe 256 biti.

thumbs

Concluzii

ADATA Falcon este un SSD performant, avand in vedere pretul la care intra in oferta de numai 630 lei pentru varianta de 1 TB. Multe alte modele de SSD-uri in aceasta gama de pret promit viteze mai mici si nu includ nici racire pasiva din fabrica. Acesta poate fi un upgrade bun pentru un laptop sau un PC desktop de lucru, si, de ce nu, pentru un sistem de gaming. Fata de SSD-urile pe format 2,5" cu SATA si fata de HDD-urile traditionale, ADATA Falcon poate oferi performanta de cateva ori mai mare.

Articolul ADATA Falcon 1TB review: un SSD auriu pentru sisteme de productivitate apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare