Software

thumbs

PC-urile Windows pot fi compromise cu un clip video inregistrat cu telefonul iPhone

24.10.2020, 11:42 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guvernul SUA, prin divizia pentru securitate cibernetica si infrastructura, avertizeaza cu privire la o vulnerabilitate care face posibila instalarea de aplicatii malware pe orice PC cu sistem de operare Windows, trimitand victimei un clip video aparent filmat cu telefonul iPhone.

Problema isi are originea in codecul HEVC inclus in colectia Microsoft Windows Codecs Library. Acesta contine o vulnerabilitate care poate fi exploatata cu ajutorul unui fisier video special modificat, fortand lansarea de cod executabil si preluarea controlului asupra PC-ului vizat de respectivul atac informatic.

Pc-urile Windows, compromise folosind clipuri video filmate cu telefoane iPhone

Autoritatile americane nu ofera detalii despre amploarea si natura incidentelor descoperite, insa dau de inteles ca problema este una urgenta si trebuie tratata cu maxima seriozitate, mai ales daca este vorba de statii Windows folosite de institutii sau companii.

thumbs

In mod convenabil pentru eventualii atacatori, codecul HEVC este folosit in mod implicit pe toate dispozitivele Apple de generatie recenta (minim iOS 11), incat schimburile de fisiere video cu acest format sunt deja banale si nu trezesc in mod normal suspiciuni.

Spre exemplu, atacul poate porni de la un banal mesaj email, avand respectivul fisier inclus ca atasament. In mod normal, programele antivirus nu blocheaza accesarea fisierelor video incluse ca atasament, componenta malware putand trece complet nedetectata daca atacul este pornit de hackeri profesionisti, ale caror instrumente nu sunt cunoscute dezvoltatorilor antivirus.

Pentru a scapa de pericol, trebuie doar sa instalezi ultima versiune a codecului HEVC, distribuita cu ajutorul magazinului Windows Store. Desigur, codecul HEVC este optional pe sistemele Windows, ceea ce inseamna ca daca nu interactionezi frecvent cu dispozitive iOS atunci foarte probabil nici macar nu il ai instalat.

Articolul PC-urile Windows pot fi compromise cu un clip video inregistrat cu telefonul iPhone apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare