Software

thumbs

Apple pregateste un motor de cautare care sa inlocuiasca Google pe iOS

29.10.2020, 19:35 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Chiar daca pe piata de sisteme de operare Apple si Google sunt rivali, cele doua companii colaboreaza de multe ori pentru dezvoltarea acestor ecosisteme software. De exemplu, Google a fost dintotdeauna motorul de cautare implicit din iOS si macOS. Totusi, cele doua companii au ajuns in ultimii cativa ani in atentia autoritatilor care tot investigheaza posibilitatea de monopol a acestora. Este posibil ca in viitorul apropiat, compania Apple sa fie nevoita sa ofere utilizatorilor mai multe alternative de motoare de cautare, iar una dintre alegeri sa fie chiar un motor de cautare proprietar.

Apple are nevoie de o alternativa la Google in cazul in care autoritatile vor interveni in afacerile sale

Noi informatii publicate de Financial Times sugereaza ca Apple se pregateste sa intre pe piata motoarelor de cautare. Nu este clar ce implica asta la nivel de afaceri, insa intelegerea dintre Apple si Google era cotata la cateva miliarde de dolari anual, bani pe care producatorul de iPhone-uri ii incasa. Daca autoritatile vor obliga Apple sa renunte la Google, compania s-ar putea vedea nevoita sa acopere acel gol in incasari.

Se pare ca Apple deja a inceput sa angajeze specialisti in dezvoltarea de motoare de cautare, inclusiv fosti angajati de la Google, in timp ce are multe posturi deschise pentru angajare in acest domeniu. Totodata, online a fost descoperit un asa numit "Applebot", un algoritm de tip crawler care indexeaza site-uri de pe internet, asa cum o face si Google. Nu in ultimul rand, in iOS 14, unele rezultate ale cautarilor apar din partea Apple, nu de pe Google.

Totusi, nu este clar cum ar putea castiga Apple bani din cautari, avand in vedere istoria sa. Compania se lauda cu securitatea si intimitatea datelor si cu faptul ca nu colecteaza informatii despre utilizatorii sai pe platformele pe care le detine. Totusi, motoarele de cautare fac bani din reclamele afisate intre rezultatele cautarilor, care sunt atent tintite catre fiecare utilizator in parte. Alegerea utilizatorului se face pe baza unui profil rezultat din colectarea de date despre acesta.

Exista insa posibilitatea ca un motor de cautare Apple sa ramana doar o functie din iOS sau macOS, care sa suplineasca lipsa unui motor de cautare implicit. Desigur, este greu de crezut ca nu vei putea seta Google in locul acestuia manual, daca asta iti doresti.

via Android Authority

Articolul Apple pregateste un motor de cautare care sa inlocuiasca Google pe iOS apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare