Software

thumbs

Sistemul de operare Windows a implinit 35 de ani

21.11.2020, 12:33 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Sistemul de operare Microsoft Windows, cel mai popular din lume pentru desktop-uri, implineste 35 de ani. Prima versiune, Windows 1.0, a fost lansata pe 20 noiembrie 1985 si era mai degraba o interfata grafica pentru sistemul de operare MS-DOS decat un sistem de operare de sine statator. De fapt, pentru multa vreme, Windows si MS-DOS au fost foarte intim legate intre ele, putand iesi in DOS din Windows pana pe la Windows 98.

In prezent, Windows 10 este cea mai populara versiune de Windows din lume, cu peste un miliard de dispozitive active bazate pe acest sistem de operare. Dar Microsoft s-a confruntat cu multe provocari de-a lungul timpului, unele versiuni fiind mai bune sau mai apreciate decat altele. Multa lume isi aduce aminte cu placere de Windows 95, care a schimbat radical interfata sistemului de operare Microsoft si a pornit compania pe drumul pe care se afla acum, fiecare versiune noua construind pe baza acestuia.

Sistemele de operare Windows nu au avut intotdeauna succesul dorit in acesti 35 de ani

Windows 98 a fost unul dintre cele mai apreciate sisteme de operare de la Microsoft, in timp ce versiuni precum Windows Me, Windows Vista si Windows 8 au ramas in istorie drept unele dintre cele mai slabe. Si pe buna dreptate, fiecare dintre ele fie aduceau schimbari care nu erau necesare, aduceau incompatibilitati cu hardware sau software mai vechi, sau pur si simplu nu erau destul de stabile.

In schimb, Windows XP sau Windows 7 sunt sisteme de operare legendare, care inca sunt folosite. De exemplu, Windows XP, lansat in 2001, deci in urma cu aproape 20 de ani, inca ruleaza pe multe computere active din lume. De altfel, Windows 7, care la randul sau are peste 11 ani, inca este folosit si inca ruleaza software modern, de la aplicatii de productivitate si jocuri, fiind considerat unul dintre cele mai stabile sisteme de operare Microsoft lansate vreodata.

Windows 10, in schimb, a devenit popular in mare parte datorita agresivitatii Microsoft de a-l introduce in casele utilizatorilor. Acesta a fost distribuit gratuit tuturor celor care aveau o licenta de Windows 7, 8 sau 8.1, cat si celor care nu au o licenta. Poti folosi Windows 10 gratuit prin intermediul Windows Insiders in versiune beta, sau poti sa il rulezi fara o cheie de instalare, cu limitarea ca ai permanent un watermark care te atentioneaza ca nu ai Windows-ul "activat".

Windows 10 este cel mai populara versiune din prezent

Computerele noi din prezent vin cu Windows 10 preinstalat, fara optiunea de a-l schimba cu o versiune mai veche, intrucat componentele lor din generatii mai noi nu sunt compatibile cu sisteme de operare mai vechi.

Microsoft doreste acum sa pastreze Windows 10 drept un sistem de operare care va fi permanent actualizat, fiind practic livrat ca un "serviciu" in continua dezvoltare. Din acest motiv, cu actualizari multe si dese, Windows 10 tot intampina probleme pe anumite configuratii.

Microsoft a avut parte de 35 de ani de succes cu Windows 10, chiar daca nu toate versiunile au fost apreciate de utilizatori. Nu putem decat sa uram un "La multi ani, Windows!" si sa speram ca nu vom mai avea niciodata parte de inca un Me, Vista sau Windows 8.

sursa: Engadget

Articolul Sistemul de operare Windows a implinit 35 de ani apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare