Software

thumbs

Microsoft ar putea pune Windows 10X si pe telefoane. Un Lumia 950 XL deja ruleaza sistemul de operare

22.01.2021, 17:27 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Windows 10X este alternativa Microsoft la iPad OS si Chrome OS, insa daca se dovedeste a fi un sistem de operare de succes, acesta ar putea fi cu usurinta portat si pe telefoane. Cel putin asta dovedeste Gustave Monce, care a reusit sa instaleze noul sistem de operare in versiune beta pe un smartphone, culmea, tot de la Microsoft: Lumia 950 XL, ultimul flagship al companiei. Se pare insa ca interfata reuseste sa se adapteze automat la un display mai mic, ceea ce sugereaza ca nu este necesara multa munca pentru adaptarea la o platforma mobila.

Windows 10X ar putea marca si intoarcerea Microsoft pe piata de sisteme de operare pentru mobil

Desigur, Windows 10X este deja gandit din start drept un sistem de operare mobil, dar numai pentru dispozitive cu ecrane mai mari. Vorbim aici despre laptop-uri si tablete, cat si despre noile dispozitive mobile cu doua ecrane pe care Microsoft le-a prezentat in urma cu aproape doi ani. Acel Surface Neo, laptop-ul cu doua ecrane, trebuia initial sa fie primul model cu Windows 10X.

Gustave Monce, un dezvoltator software din Franta, a publicat pe contul sau de Twitter doua screenshot-uri cu Windows 10X care ruleaza nativ pe un Lumia 950 XL. Fiind un sistem de operare dezvoltat sa ruleze si pe arhitectura ARM, acesta pare sa ruleze nativ, in timp ce Lumia 950 XL rula deja din fabrica Windows 10 Phone, ultimul sistem de operare mobil de la Microsoft, deci probabil ca exista o oarecare compatibilitate software.


I did get to take two pictures, looks like the UI is very adaptive to this resolution. Also personally i think it looks lovely. pic.twitter.com/tqhZ51p5xj

- Gustave Monce (@gus33000) January 20, 2021


Este impresionant insa faptul ca si fara multe modificari, interfata precum setarile rapide sau notificarile sunt afisate aproape la fel ca pe un sistem de operare pentru telefoane. Aceste meniuri amintesc de cele pe care le regasim pe platformele iOS, iPad OS sau Android.

Windows 10X este asteptat pentru lansare candva in 2021. Microsoft planuia initial sa aduca primele dispozitive cu un singur ecran in primavara acestui an, urmand ca in 2022 sa vedem si primele modele cu doua ecrane. Avand in vedere ca Surface Duo, telefonul Microsoft cu Android si doua ecrane nu pare sa aiba foarte mare succes in piata, oferind functii software inconsistente pe un hardware depasit la un pret cam mare, probabil o versiune cu Windows 10X ar putea oferi utilizatorilor o experienta mai buna de utilizare.

sursa: xda-developers

Articolul Microsoft ar putea pune Windows 10X si pe telefoane. Un Lumia 950 XL deja ruleaza sistemul de operare apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare