Telefoane

thumbs

Samsung prezinta ISOCELL JN1, primul senzor foto de 50MP pentru telefoane fara camera-bump

10.06.2021, 18:09 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Samsung ISOCELL JN1 este primul senzor foto cu pixeli de 0.64 ᅫm si rezolutie 50MP, oferita din formatul unui cip cu dimensiune 1/2.76 inch. Cuplat cu lentile la fel de compacte, acesta face posibila eliminarea asa numitului camera-bump, modulul foto incapand cu totul in carcasa telefonului.

Ramane de vazut daca noul senzor va putea livra poze la un nivel de calitate macar comparabil solutiilor de 50MP din generatia actuala, miniaturizarea atat de agresiva venind cu multe potentiale dezavantaje. Spre exemplu, stim deja ca lentilele de calitate mai slaba sau prea mult miniaturizate pot distorsiona imaginea si introduce efecte tip prisma, sesizabile in jurul obiectelor cu margini clar definite si diferente mari de iluminare. La nivelul senzorului optic, fenomenul de cross-talk se manifesta prin difuzia luminii intre pixeli adiacenti, reducand claritatea si calitatea imaginii in ansamblu. Insa poate cel mai suparator este efectul de zgomot digital si pierderea detaliilor in pozele slab iluminate, cauzat de sensibilitatea redusa la lumina mult prea mici. Producatorii au invatat sa corecteze acest neajuns prin combinarea pixelilor adiacenti intr-un singur pixel virtual cu suprafata marita. Procedeul numit pixel-binning poate creste semnificativ calitatea imaginii, in detrimentul rezolutiei mult reduse. Asa se face ca un telefon echipat cu camera de 50MP obtine poze la rezolutie 12.5MP in majoritatea timpului, optiunea pentru 50MP aparand doar ca setare optionala recomandata pentru folosirea in conditii de iluminare "ideala".


Este posibil ca tehnologia de noua generatie ISOCELL 2.0 sa fi imbunatatit capabilitatile noului senzor optic, in sensul obtinerii unei mai bune sensibilitati la lumina.

Samsung ofera noul senzor la pachet cu o tehnologie numita Double Super PD, care foloseste micro-lentile de forma ovala pentru a creste acuratetea sistemului autofocus.

Destinat produselor smartphone cu buget mediu, ISOCELL JN1 suporta filmare 4K si filmare slow-mo la 240 cadre pe secunda, folosind rezolutie 1080p. Ajutat de dimensiunile sale compacte, noul senzor se preteaza inclusiv pentru folosirea ca si camera frontala, sau echiparea camerelor foto secundare, cum ar fi camera ultra-wide sau tele-photo.

Articolul Samsung prezinta ISOCELL JN1, primul senzor foto de 50MP pentru telefoane fara camera-bump apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare