Software

thumbs

Autoritatile UE vor sa neutralizeze anonimitatea tranzactiilor in criptomonede

21.07.2021, 13:39 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Tranzactiile in Bitcoin, Ethereum si alte criptomonede sunt pe cale sa piarda principalul atu, cel al anonimitatii, autoritatile UE pregatind un set de masuri pentru urmarirea portofelelor in format digital.

Dupa ce autoritatile din China au interzis minarea de criptomonede si majoritatea serviciilor legate de acestea, inclusiv cele de tranzactionare, acum este randul autoritatilor UE sa loveasca intr-unul din "pilonii" pe care este cladita piata criptomonedelor: anonimitatea tranzactiilor.

Argumentul folosit este cel al evaziunii fiscale, si pe buna dreptate. Criptomonedele reprezinta un instrument foarte eficient pentru a exporturi de capital peste granita si in general, pentru a pierde urma banilor obtinuti din activitati mai mult sau mai putin legale. Pornind de la sursa, autoritatile EU vor lovi in industria criptomonedelor adaugand in legislatia europeana obligativitatea exchange-urilor si furnizorii de servicii bazate pe criptomonede de a pastra un jurnal cu toate tranzactiile clientilor, accesibil in orice moment autoritatilor antifrauda.

Prin modul in care au fost concepute, portofelele de criptomonede nu au asociata identitatea unei persoane anume, accesul la activele pastrate si tranzactionarea functionand exclusiv prin validarea unei parole (cat mai lunga si complicata). Atat timp cat adresa unui portofel electronic nu este dinainte asociata cu o persoana anume, tranzactiile desi vizibile in blockchain pentru toata lume, raman anonime. Acesta avantaj va fi pierdut daca legislatia UE obliga exchange-urile sa divulge identitatea clientilor, urmarirea ulterioara a tranzactiilor devenind o sarcina aproape triviala.

"Criptomoneda este una dintre cele mai noi modalitati de spalare a banilor", a scris pe Twitter Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiara si uniunea pietelor de capital. "Regulile noastre se vor aplica intregului sector criptografic. Vom interzice portofelele criptografice anonime si ne vom asigura ca transferurile de cripto-active sunt trasabile."

Schimburi de Criptomonede in valoare de peste 2 miliarde de dolari au fost atribuite activitatii de spalare de bani in 2020, potrivit firmei de cercetare Chainalysis , 55% din acesti bani fiind trimisi prin 270 de conturi blockchain. Noile legi UE, daca ar fi adoptate la nivel global, ar ingreuna o astfel de activitate. Aparent, si autoritatile SUA pregatesc masuri similare invocand proliferarea de activitati ilicite, bazate pe criptare, precum grupurile Lazarus.

Articolul Autoritatile UE vor sa neutralizeze anonimitatea tranzactiilor in criptomonede apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare