Software

thumbs

Noul update de Windows 11 agraveaza problemele de performanta pe sisteme AMD

13.10.2021, 16:23 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Lansarea Windows 11 a fost destul de lipsita de incidente pentru Microsoft. Utilizatorii par sa fie suficient de multumiti de starea in care sistemul de operare a fost lansat, insa o parte dintre ei sunt dezamagiti de suportul pentru anumite configuratii. Stiam deja ca performanta pe computere cu procesoare AMD este problematica pe Windows 11, insa primul update al sistemului de operare, in loc sa rezolve problema, a reusit sa o inrautateasca.

Microsoft si AMD promit ca vor actualiza Windows 11 rapid

Initial, problemele legate de procesoarele AMD erau legate de viteza de acces a memoriei L3 cache din interiorul procesorului, care odata cu instalarea Windows 11 scade de trei ori. Astfel, in anumite aplicatii si jocuri, performanta poate scadea cu aproximativ 15%. Apoi, o alta problema legata de procesoarele AMD nu asigna corect procesele pe cele mai performante nuclee, oferind astfel o performanta sub cea obisnuita de pe Windows 10.

Se pare insa ca noul update pentru Windows 11, care rezolva alte probleme si nu este lansat special pentru a rezolva performanta pe sisteme AMD, a inrautatit situatia. Conform TechPowerUp, pe Windows 10, latenta memoriei L3 cache era de 10ns, pe cand pe versiunea initiala de Windows 11 aceasta creste la 17ns. Dupa noul patch de pe 12 octombrie, latenta pe acelasi procesor si acelasi sistem, echipat cu AMD Ryzen 7 2700X creste inexplicabil la 31,9ns, de inca doua ori peste nivelul deja aproape dublu fata de Windows 10.

Conform Microsoft, saptamana viitoare, pe 19 octombrie, este asteptat un update de Windows 11 care ar trebui sa rezolve problemele pe care utilizatorii le raporteaza pe sistemele AMD. Daca aveti un sistem cu un procesor Ryzen si inca nu ati facut update la Windows 11, este indicat sa mai asteptati macar o saptamana, pana cand problemele de performanta vor fi rezolvate. Daca in utilizarea de zi cu zi pentru browsing sau consum de continut multimedia aceste probleme nu vor fi evidente, in jocuri sau aplicatii profesionale care au nevoie de multe resurse de procesare, acestea ar putea fi mai accentuate.

AMD spune ca va lansa inainte de sfarsitul lunii un patch pe care il va livra tot prin intermediul Windows Update, care sa rezolve si problema alegerii nucleelor preferate in aplicatii.

sursa: The Verge

Articolul Noul update de Windows 11 agraveaza problemele de performanta pe sisteme AMD apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare