Software

thumbs

Europa trebuie sa interzica minarea Bitcoin pentru a respecta Acordul de la Paris privind schimbarile climatice

27.11.2021, 13:48 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In mod inevitabil, Uniunea Europeana va trebui sa interzica activitatile intensive din punct de vedere energetic, precum minarea Bitcoin si a altor criptomonede, pentru a face posibila atingerea tintelor de reducere a poluarii asumate prin Acordului Climatic de la Paris.

Sesizand cresterea abrupta a consumului de energie, autoritatile suedeze au solicitat deja Uniunii Europene sa interzica operatiunile care presupun "folosirea intensiva a energiei" pe teritoriul UE, argumentand ca inmultirea "fermelor" de criptomonede este pe cale sa compromita respectarea obligatiilor asumate de Suedia privind respectarea Acordului Climatic de la Paris.

Concret, tarile semnatare s-au angajat sa ia masuri pentru limitarea emisiilor poluante la un nivel care sa previna amplificarea schimbarilor climatice peste pragul de 1.5C crestere medie a temperaturii globale, comparat perioadei preindustriale de la inceputul secolului trecut. Deja, considerata nerealista pentru a mai putea fi atinsa, tinta de 1.5C marcheaza nivelul de la care incalzirea globala incepe sa afecteze in mod dramatic civilizatia umana, iar schimbarile climatice deja ireversibile intra pe un trend de amplificare exponentiala, determinand consecinte mult mai grave precum cresterea nivelului marii, desertificarea teritoriilor anterior fertile si inmultirea fenomenelor meteo extreme.

Urmand izgonirii minerilor Bitcoin din China, consumul de energie atribuit de autoritatile suedeze generarii de criptomonede a crescut cu echivalentul a "200 mii de gospodarii", doar intre lunile aprilie-august.

Adresand oficialii UE intr-o scrisoare deschisa, directorul Autoritatii Suedeze de Supraveghere Financiara Erik Thedeen si Bjorn Risinger, directorul Agentiei Suedeze pentru Protectia Mediului au solicitat interzicerea activitatilor pentru minarea de criptomonede bazate pe conceptul "proof of work" la nivelul intregii Uniuni Europene, argumentand ca acestea nu sunt sustenabile din punct de vedere al protejarii mediului inconjurator.

Exceptand Islanda (care nu este o tara membra UE), niciuna dintre tarile Uniunii Europene nu dispune de un exces de energie din surse regenerabile, suficient de mare pentru a putea fi alocat in mod consistent altor activitati, precum generarea de criptomonede.

Potrivit oficialului suedez, Erik Thedeen, energia electrica "deturnata" in scopul generarii unei singure monede Bitcoin ar permite unui autoturism electric sa parcurga 1.8 milioane de kilometri. Dar cum 900 de monede Bitcoin sunt generate zilnic in Suedia, pierderea pentru mediul inconjurator este de fapt mult mai mare.

Articolul Europa trebuie sa interzica minarea Bitcoin pentru a respecta Acordul de la Paris privind schimbarile climatice apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare