Software

thumbs

Marea Britanie acuza Facebook de exploatarea datelor personale si propune o amenda uriasa

14.01.2022, 17:55 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Meta Platforms, compania din spatele Facebook, este vizata de o actiune judecatoreasca demarata in Marea Britanie, ce s-ar putea concretiza cu o amenda de 2.3 miliarde lire sterline. Gigantul american este acuzat ca a abuzat de pozitia sa pentru a colecta si exploata datele personale a 44 milioane de cetateni britanici.

Liza Lovdahl-Gormsen, consilier principal la Autoritatea de Conduita Financiara din Marea Britanie (FCA), precizeaza ca actiunea judecatoreasca a fost deschisa in numele tuturor cetatenilor britanici care au folosit Facebook intre anii 2015 - 2019.

Acuzatia este ca Facebook a realizat profituri de miliarde prin impunerea unor termeni si conditii neloiale utilizatorilor, solicitandu-le acestora sa predea date personale valoroase, care au fost apoi exploatate pentru profit impreuna cu partenerii de publicitate.

Lovdahl-Gormsen a sustinut ca, desi Facebook este intr-adevar singura retea sociala din Marea Britanie unde veti fi sigur ca va conectati cu prietenii si familia, aceasta are o latura intunecata. Platforma a colectat date personale prin Facebook Pixel - instrumentul care permite agentilor de publicitate sa urmareasca comportamentul clientilor lor.

Contrazicand acuzatiile, administratorii Facebook sustin ca oamenii le-au folosit serviciul pentru ca s-a dovedit valoros pentru ei. Totodata, utilizatorii beneficiaza de "un control semnificativ asupra informatiilor pe care le distribuie pe platformele Meta si cu cine".

Potrivit legislatiei britanice, tipul de proces colectiv indreptat impotriva Meta Platforms este de tip opt-out, insemnand ca a fost definit un grup de persoane ale caror interese sunt reprezentate, cei care nu se considera parte din actiunea judecatoreasca avand posibilitatea sa opteze in mod individual pentru a fi exclusi ca parte din proces.

Articolul Marea Britanie acuza Facebook de exploatarea datelor personale si propune o amenda uriasa apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare