Software

thumbs

Acuzatiile de cenzura la adresa Xiaomi, demontate de o investigatie a autoritatilor germane

14.01.2022, 19:59 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

O investigatie realizata de autoritatile germane demonteaza acuzatiile la adresa Xiaomi, privind includerea unor functii pentru cenzurarea automata a comunicatiilor pentru cetatenii europeni.

Scandalul a pornit dupa ce autoritatile lituaniene au recomandat cetatenilor UE "sa scape" cat mai repede posibil de telefoanele Xiaomi, dupa ce o ancheta guvernamentala ar fi descoprit ca acestea pot fi folosite pentru a cenzura comunicatiile utilizatorilor folosind cuvinte-cheie definite de furnizorul dispozitivului.

In timp ce acuzatiile aduse ar putea fi, foarte probabil, veridice pe teritoriul Chinei, analiza amanuntita realizata de Biroul Federal German pentru Securitatea Informatiei (BSI) a concluzionat ca telefoanele Xiaomi comercializate pe teritoriul Uniunii Europene nu integreaza capabilitati pentru cenzurarea comunicatiilor.

Potrivit autoritatilor din Lituania, smartphone-urile produse de marci populare din China, precum Xiaomi, au posibilitatea sa detecteze si sa cenzureze termeni precum "Tibetul liber", "Traiasca independenta Taiwanului" sau "miscarea pentru democratie". In total sunt 449 de termeni si expresii, potrivit sursei citate. Agentia de stat responsabila cu amenintarile informatice sustine ca telefoanele au aceasta caracteristica oprita in UE, dar ea poate fi pornita oricand de la distanta.

"Recomandarea noastra este sa nu cumparati noi telefoane chineze si sa scapati de cele achizitionate deja cat de repede posibil", a declarat Margiris Abukevicius, adjunctul ministrului Apararii din Lituania.

Doar ca, nimanui din Europa nu-i pasa de termeni precum Tibetul liber, acestea fiind mai degraba probleme de politica interna ale puterii de la Beijing, relevante pentru intreaga populatie a Chinei, dar nu si consumatorii europeni. Prin urmare, nu ar avea rost ca Xiaomi sa includa aceste capabilitati software cu potential exploziv, pe dispozitivele adresate unei categorii de consumatori care sunt oricum indiferenti fata de acest subiect.

Cu toate acestea, argumentele autoritatilor Lituaniene raman in continuare valide, Xiaomi, o companie chineza, putand oricand disemina aceasta functionalitate pe calea actualizarilor de firmware, daca regimul de la Beijing doreste cu adevarat acest lucru. Motivul este acela ca, pentru companiile care opereaza din China, interesele Partidului primeaza in fata propriei strategii de business, legislatia locala prevazand numeroase "parghii" pentru obtinerea cooperarii din partea entitatilor private.

Venind sa confirme obiectiile vehemente ridicate de Xiaomi intr-un comunicat oficial publicat pe tema acestui subiect, investigatia autoritatilor germane precizeaza in mod categoric ca smartphone-urile Xiaomi comercializate pe teritoriul european nu au capabilitati de cenzura incorporate.

Articolul Acuzatiile de cenzura la adresa Xiaomi, demontate de o investigatie a autoritatilor germane apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare