Telefoane

Au aparut primele benchmark-uri cu Snapdragon 8+ Gen 1: 10% mai multa performanta si 30% mai multa...

Au aparut primele benchmark-uri cu Snapdragon 8+ Gen 1: 10% mai multa performanta si 30% mai multa eficienta

20.05.2022, 18:23 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Qualcomm a anuntat in urma cu putin timp versiunea optimizata a chipsetului Snapdragon 8 Gen 1, editia "Plus" venind cu exact aceeasi arhitectura, dar un proces de fabricatie care rezolva unele dintre neajunsurile versiunii de debut.

Intr-un mod deloc magulitor pentru producatorul de chipseturi cu reputatie de furnizor implicit al chipseturilor pentru telefoane high-end, Snapdragon 8 Gen 1 s-a facut remarcat mai mult pentru problemele cu supraincalzirea si consumarea baterie, decat performantele care nu au fost cu mult peste nivelul solutiei SD 888 de anul trecut, ba chiar, dezamagitoare daca ne raportam la ce putem gasi pe actuala generatie iPhone.

Abandonand, deocamdata, serviciile Samsung Foundry, Qualcomm a livreaza Snapdragon 8+ Gen 1 folosind in mod exclusiv procesul de fabricatie pe 4nm al partenerului TSMC. Desigur, nici asa nu se pot intampla minuni, insa cresterea de performanta enuntata la 10%, in conditiile unei eficiente a consumului de energie cu 30% mai buna nu poate fi decat de laudat. Practic, am putea spune ca versiunea "Plus" este ce ar fi trebuit sa fie Snapdragon 8 de la bun inceput, daca planurile facute de inginerii care au lucrat la partea de arhitectura chipset nu s-ar fi lovit de randamentul sub asteptari al procesului de fabricatie folosit.

Profitand de frecventa crescuta la 3.2GHz pe nucleele de performanta (3.0GHz la versiunea non-Plus), Snapdragon 8+ Gen 1 obtine 1321 de puncte in testul Geekbench single-core.

thumbs

Si frecventele nucleelor secundare (Gold Cores + Silver Cores) au crescut de la 2.5 la 2.75Ghz, respectiv de la 1.8 la 2.0GHz, permitand obtinerea unui scor multi-core de 4238 puncte

In procente, cresterile sunt 6.4% in modul single-core si 12.3% in cel multi-core. In practica, testarea exhaustiva a performantelor in mai multe scenarii menite sa reflecte utilizarea normala a telefonului releva castiguri mult mai modeste, in medie de 3.5% la scenarii single-thread si 3.2% in aplicatiile care folosesc intreaga putere de procesare disponibila pe partea de CPU.

thumbs

La partea de GPU, castigul de performanta este la vel de modest, de aproximativ 4.6% in testul 3DMark Wildlife si 5.6% in testul GFXBench - T-Rex Offscreen.

In schimb, temperaturile de functionare si capacitatea dispozitivelor cu Snapdragon 8+ Gen 1 de a sustine performante optime pe o perioada mai indelungata de timp ramane subiect sensibil. Spre exemplul, lasat sa functioneze cu profilul de performanta recomandat de producator. Telefonul ASUS folosit drept exemplu se stabilizeaza la o temperatura medie de doar 37C, in timp ce performantele afisate se prabusesc. Comutarea in asa numitul X-Mode permite pastrarea performantelor aproape de nivelul maxim, insa cu pretul unei temperaturi interne care atinge 50C si consumarea a 15% din capacitatea bateriei, raportat la 8% in exemplul anterior.

thumbs

Per total, Snapdragon 8+ Gen 1 este un chipset cu mai putine probleme decat modelul non Plus, insa doar daca te multumesti cu un castig de performanta aproape insesizabil si aceleasi penalizari la utilizare prelungita.

Articolul Au aparut primele benchmark-uri cu Snapdragon 8+ Gen 1: 10% mai multa performanta si 30% mai multa eficienta apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare