×

Software

Armata chineza isi propune sa distruga reteaua Starlink a lui Elon Musk (in caz de razboi)

Armata chineza isi propune sa distruga reteaua Starlink a lui Elon Musk (in caz de razboi)

25.05.2022, 18:36 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit unui document recent publicat, cercetatorii chinezi lucreaza deja la dezvoltarea de noi arme pe care armata chineza le-ar putea folosi pentru a distruge reteaua de internet Starlink a lui Elon Musk, in eventualitatea in care o astfel de masura ar fi conferi un avantaj pentru un viitor razboi purtat de China.

Internetul liber si accesibil de oriunde in lume, cu ajutorul retelei de sateliti pusa pe orbita de compania lui Elon Musk, influenteaza deja in mod decisiv conflicte armate (vezi razboiul din Ucraina) si ar putea da mari batai de cap in eventuale razboaie declansate de China in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Profitand de faptul ca inca nu se afla in stare de razboi, China face deja pregatiri pentru neutralizarea acestei amenintari care deja actioneaza ca o bresa impotriva cenzurii sistematice aplicata pe intreg teritoriul tarii. Desi, ilegale, echipamentele Starlink pot fi teoretic aduse in China pe cale contrabandei, oferind celor interesati acces necontrolat si nedetectabil la internet (atat timp cat antena de receptie este bine ascunsa.

Potrivit documentatiei lasata, poate intentionat, la vedere, China lucreaza la dezvoltarea de capabilitati anti-satelit, inclusiv noi sisteme de supraveghere cu capabilitati neintalnite pana acum, capabile sa urmareasca fiecare satelit din constelatia Starlink.

Spre deosebire de alte servicii de internet prin satelit, Starlink este o retea cu adevarat distribuita, bazata pe mii de sateliti miniaturali interconectati, care asigura un nivel de redundanta nemaiintalnit pana acum. Pur si simplu, lansarea unei rachete pentru doborarea unui satelit Starlink nu ar avea niciun efect, iar de aici costurile urca exponential, fara a avea garantia unui rezultat concret. Astfel, alternativele se impart intre detonarea uneia sau mai multe arme nucleare pe orbita (cu distrugerii colaterale si a satelitilor pe care China i-ar dori pastrati) si dezvoltarea unei arme neconventionale de inalta precizie. Spre exemplu, ar putea fi vorba de o arma bazata pe tehnologie laser, care sa "prajeasca" satelitii Starlink, sau o tehnologie de bruiere care sa "dezorienteze" satelitii Starlink, in cele din urma scotand din uz intreaga retea.

Deocamdata, autorii documentului nu ofera indicii precise, fapt ce ar sugera ca planurile Chinei se afla mai degraba la stadiul de intentie si amenintare la adresa SUA:

"Ar trebui adoptata o combinatie de metode de ucidere soft si hard kill pentru a face ca unii sateliti Starlink sa-si piarda functiile si sa distruga sistemul de operare al constelatiei"

Starlink este cel mai ambitios proiect de comunicatii prin satelit de pana acum, oferind acces la internet de banda larga pentru utilizatorii comerciali si militari din intreaga lume.

Articolul Armata chineza isi propune sa distruga reteaua Starlink a lui Elon Musk (in caz de razboi) apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare