Telefoane

Samsung anunta ISOCELL HP3, cel mai mic senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone

Samsung anunta ISOCELL HP3, cel mai mic senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone

23.06.2022, 14:24 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La doar trei ani dupa ce Samsung anunta primul senzor foto de 108MP pentru telefoane mobile, am aflat despre ISOCELL HP1, prima solutie pentru poze la rezolutie nativa de 200MP. Noul ISOCELL HP3 este o versiune optimizata a modelului anterior, in principal pe directia miniaturizarii si reducerii costurilor.

Modelul de 108MP a devenit deja o aparitie banala, putand fi intalnit in echiparea multor produse smartphone din gama mid-range. Cat despre avantajele sale, acestea sunt inca discutabile. Pe de o parte, pozele obtinute la rezolutie 25MP folosind procedeul de pixel-binning in mod 4-la-1 arata foarte bine chiar si in conditii de iluminare mai putin ideale. Cat despre rezolutia 108MP, aceasta apare in general ca setare optionala in meniurile aplicatiei de captura si nu este intentionata pentru folosire permanenta. Motivul este unui simplu: o rezolutie atat de mare vine cu compromisul unei sensibilitati reduse la lumina, insemnand ca pentru a obtine poze suficient de clare este nevoie de lumina solara din belsug. In caz contrar, calitatea pozelor de 108MP va fi inferioara celor de 25MP, obtinute prin folosirea "inteligenta" a senzorului optic. Tot cam asa stau lucrurile si cu senzorul ISOCELL HP1, rezolutia de 200MP venind mai mult pentru completarea listei cu specificatii tehnice a telefonului, de folosit in conditii absolut ideale de fotografiere.

Samsung ISOCELL HP3

Potrivit specificatiilor furnizate de Samsung, ISOCELL HP3 foloseste pixeli cu dimensiunea de 0.56 ᅫm (fata de 0.61 ᅫm la modelul HP11) si include un mod low-light care livreaza poze de inalta calitate la rezolutie 50MP, simuland o dimensiune a pixelilor de 2.24 ᅫm, cu sensibilitate mult crescuta la lumina. Totusi, nu putem ignora faptul ca noul senzor de 200MP are o suprafata cu 20% mai mica decat cel din generatia anterioara. In timp ce asta avantajeaza producatorii smartphone, care vor putea acomoda noua camera foto in telefoane mai suple, lumina captata scade tot cu 20%, ramanand de vazut in ce masura au reusit inginerii Samsung sa compenseze acest aspect prin optimizarea tehnologiilor folosite.

thumbs

Un prim indiciu despre performantele nu tocmai stelare ale noului senzor ar fi zvonurile cum ca ISOCELL HP3 nu va fi in configuratia viitoarei serii Galaxy 23.

Samsung ISOCELL HP3 vine cu si cu o tehnologie numita ChameleonCell, de fapt, o implementare pixel-binning configurabila, suportand modurile 2*2, 4*4 sau rezolutie nativa, in functie de conditiile ambiante de iluminare. Astfel, in modul cel mai "de jos", ISOCELL HP3 poate grupa 16 pixeli adiacenti pentru a facilita obtinerea de poze sub lumina artificiala, sau chiar pe timp de noapte, insa la o rezolutie efectiva de doar 12.5MP.

Cat despre modurile de filmare, ISOCELL HP3 suporta pana la rezolutie 8K/30fps, insa este mai degraba intentionat pentru modul 4K, putand filma cu viteza de pana la 120fps. Senzorul cu 200 milioane de pixeli lasa marje considerabile pentru compensarea miscarilor involuntare ale mainii, suportand stabilizare optica, digitala, sau hibrida.

Articolul Samsung anunta ISOCELL HP3, cel mai mic senzor foto de 200MP pentru dispozitive smartphone apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare