×

Software

Apple ar putea fi constrans sa permita magazine alternative de aplicatii, pentru consumatorii...

Apple ar putea fi constrans sa permita magazine alternative de aplicatii, pentru consumatorii europeni

06.07.2022, 18:00 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Legislatia antitrust europeana pune in dificultate companiile Big Tech, obisnuite ani de-a randul sa "striveasca" orice urma de competitie, iar Apple nu este o exceptie.

Detinator al propriului ecosistem software (iOS), respectiv, o platforma hardware complet inabordabila pentru alti producatori de dispozitive (iPhone, iPad), Apple a trasat cu impunitate regulile jocului, asigurand ca accesul dezvoltatorilor se face prin magazinul propriu de aplicatii (App Store) iar vanzarile de aplicatii sunt intermediate doar cu plata comisioanelor impuse de compania americana. Pentru mult timp, reteta a functionat perfect cu consumatorii din tara natala, iar natura fragmentata si dezbinata a pietelor non-US a incurajat o atitudine aroganta, in care conducerea Apple si-a permis aproape orice. Asta, pana ce autoritatile UE au depasit etapa profund birocratica a negocierii intre membrii blocului comunitar, trecand la trasarea si in cele din urma votarea unor pachete de legi mult mai stricte, gandite sa protejeze mult mai bine interesele cetatenilor.

Primele semnale ale spargerii monopolului Big Tech au fost date de batalia Fortnite vs Apple, purtata in tribunale sud-coreene si din Olanda, pentru acceptarea solicitarii dezvoltatorului ca platile efectuate de jucatori sa fie procesate in regie proprie, ocolind serviciile asigurate de AppStore si comisioanele Apple.

Cel putin pe teritoriul UE, astfel de dispute ar putea fi in curand de domeniul trecutului, odata ce acceptarea magazinelor terte de aplicatii si a sistemelor alternative de plata vor fi garantate si reglementate de legislatia europeana.

Ca si pana acum, nimeni nu va fi obligat sa foloseasca terte magazine de aplicatii, insa scoaterea Apple din pozitia de unic furnizor al acestui serviciu si intermediar al platilor realizate va fi benefica pentru toata lumea. Spre exemplu, o diferenta prea mare a comisioanelor percepute la intermedierea platilor in aplicatii sau la achizitia de aplicatii premium s-ar putea traduce in preturi mai mici pe platforma rivala, Apple fiind astfel obligat sa-si reconsidere pozitia. Totusi, "democratizarea" magazinelor de aplicatii pe iOS ar putea ridica si unele pericole pentru utilizatori, daca magazinele alternative adopta o conduita mult prea relaxata in ce priveste siguranta aplicatiilor gazduite.

Articolul Apple ar putea fi constrans sa permita magazine alternative de aplicatii, pentru consumatorii europeni apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare