Software

Utilizatorii Chrome vor putea revoca mai usor permisiunile site-urilor care trimit prea multe...

Utilizatorii Chrome vor putea revoca mai usor permisiunile site-urilor care trimit prea multe notificari

27.01.2023, 18:43 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Google extinde functia Safety Check deja oferita in browser-ul Chrome pentru a asista revizuirea si eventual, revocarea permisiunilor neglijent acordate site-urilor web.

Mai ales in cazul site-urilor nou vizitate, obisnuitul dialog GDPR cu informatii despre datele colectate in scop publicitar poate veni la "pachet" si cu solicitarea permisiunii pentru mesaje de notificare. Implementat pentru a permite administratorilor web comunice informatii esentiale utilizatorilor care nu navigheaza in mod activ pe site-ul respectiv, suportul pentru declansarea notificarilor in browser-ul web este adesea folosit in mod abuziv. Astfel, in loc de informatii relevante, utilizatorii sunt bombardati cu reclame nesolicitate sau atrasi in diverse capcane, cum ar fi accesarea unui site infectat.

Desi Google a luat unele masuri pentru afisarea mai clara a solicitarilor pentru mesaje de notificare si chiar blocarea implicita a acestei functii pentru site-urile care o abuzeaza, utilizatorii care, cu buna stiinta sau din neatentie au acordat aceasta permisiune nu aveau o metoda la fel de simpla pentru revocarea ei. In schimb, pentru a "curata" browser-ul Chrome de notificarile nedorite trebuia cautat adanc in meniul Settings, pana la sectiunea Privacy and Security - Site Settings - Notifications, putea fi gasita o lista cu site-urile acceptate pentru trimiterea de notificari.

Incepand de acum, Chrome va reaminti periodic despre revocarea permisiunilor neesentiale acordate site-urilor web, verificarea fiind inclusa in aceeasi rutina Password Checkup responsabila si cu emiterea de alerte propunand schimbarea parolelor compromise. Concret, pe langa informatii despre parolele compromise vei vedea si un rezumat cu site-urile pentru care ai acordat permisiuni speciale, care te-ar putea expune la riscuri de securitate si incalcarea intimitatii online.

O alta noutate este posibilitatea de a-ti proteja sesiunile de navigare pornite in modul Incognito folosind metode de autentificare biometrica, blocand accesarea de catre persoane neautorizate. Functionalitatea este disponibila pe telefoanele si tabletele echipate cu versiunea Chrome pentru Android, respectiv, senzor de amprenta.

Articolul Utilizatorii Chrome vor putea revoca mai usor permisiunile site-urilor care trimit prea multe notificari apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare