Camere digitale

Canon anunta EOS R50 si R8, cele mai accesibile aparate mirrorless EOS R din portofoliul sau

Canon anunta EOS R50 si R8, cele mai accesibile aparate mirrorless EOS R din portofoliul sau

08.02.2023, 14:00 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Canon a anuntat doua noi aparate foto din seria EOS R, ambele fiind dedicate celor care doresc sa intre in acest ecosistem de aparate. Avem pe de-o parte EOS R50, cel mai ieftin model al seriei de pana acum, echipat cu un senzor APS-C si EOS R8, cel mai accesibil model cu senzor Full-Frame si totodata cel mai compact. Alaturi de noile aparate au fost anuntate si obiective noi, tot pe montura EOS R.

Canon EOS R50 este un model APS-C dedicat creatorilor de continut la inceput de drum
Conform Canon, modelul EOS R50 este un aparat foto/video mirrorless, dedicat celor care fac deja vlogging sau alte tipuri de continut si care vor sa faca trecerea de la smartphone la un aparat dedicat, cu functii mai avansate. Acesta este echipat cu software ajutator, precum moduri automate de fotografiere si filmare, pentru a-i ajuta pe cei la inceput de drum sa creeze si sa invete din mers cum se folosesc aparatele avansate.

Galerie foto 6 imagini

thumbs{2}{3}{4}{5}{6}


Aparatul este echipat cu un senzor APS-C de 24,2 megapixeli, capabil sa ofere filmare in rezolutie 4K la 30 de cadre pe secunda. De fapt, aparatul capteaza intregul senzor si face downsampling de la 6K, deci detaliile vor fi imbunatatite fata de o captura 4K "obisnuita".

Un avantaj al acestui senzor este faptul ca este echipat si cu un sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF II si nu trebuie sa se bazeze doar pe detectia de contrast. Astfel, poti urmari subiectul prin focalizare automata continua, fiind prezente optiuni pentru detectie de oameni, animale sau vehicule. Fotografiile pot fi realizate la 12 cadre pe secunda pe mod shutter mecanic si 15 cadre pe secunda pentru shutter electronic.

Aparatul este echipat cu un ecran tactil cu unghi variabil de 3", deci va fi usor de folosit in filmari.

EOS R8 este cel mai compact model full-frame al seriei
Daca R50 este dedicat celor care vor sa treaca la urmatorul nivel de la un telefon mobil, EOS R8 este cumva un aparat care ar putea fi un upgrade chiar si pentru R50, intrucat este cel mai compact model al seriei de la Canon echipat cu un senzor Full-Frame, similar cu varianta EOS RP, lansata anterior. Cu o greutate de doar 461 grame si dimensiuni reduse (132,5 x 86,1 x 70 mm), acesta va fi un aparat cu performante profesionale, dar de marimea unuia din zona "avansat".

Galerie foto 11 imagini

{7}{8}{9}{10}{11}{12}{13}{14}{15}{16}{17}


Si acesta ofera tot 24,2 megapixeli, dar permite filmare in 4K la 60 de cadre pe secunda, tot prin downsampling de la 6K de pe toata suprafata senzorului. Acest model are si un mod super slow motion 1080p la 180 de cadre pe secunda. Vloggerii pasionati vor fi bucurosi sa afle ca acest model imprumuta caracteristici de la Canon R6 Mark II (care include si stabilizare IBIS, in plus), precum profilul de culoare Canon Log3 cu culori pe 10 biti 4:2:2, care permite colorizare avansata in software profesional. Exista chiar si filmare in format HDR sau inregistrare HDMI "curata". Astfel, R8 poate deveni un aparat de backup foarte versatil pentru cei care folosesc deja un R6 Mark II sau modele superioare.

La captiolul fotografiere, avem de a face cu rolling shutter scazut, datorita unei viteze mari de citire a senzorului si posibilitatea de a capta pana la 40 de cadre pe secunda. ISO merge pe acest model pana la valoare 102.400, pentru situatii cu iluminare scazuta. EOS R8 vine si cu un viewfinder cu 2,36 milioane de puncte si frecventa de 120 Hz, pe langa ecranul de pe spate si este echipat cu acelasi sistem Dual Pixel CMOS AF II de pe camerele profesionale ale companiei.

Canon a anuntat si obiective din gama ieftina pentru aparate EOS R
Alaturi de aceste aparate apar si obiective dedicate lor. In zona APS-C, Canon anunta un zoom de buget, un 55-210mm f/5-7.1 IS STM, cu stabilizare optica. Acesta este echivalent 88-336mm pe full-frame si permite sincronizarea cu aparate care au senzor stabilizat (IBIS) pentru pana la 7 trepte de stabilizare.

Galerie foto 3 imagini

{18}{19}{20}


Pentru full-frame, Canon anunta modelul 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM, un soi de obiectiv kit pentru aparate precum EOS R8, dedicate utilizatorilor pasionati. Si acesta ofera stabilizare de 4.5 trepte optica si 7 pentru aparate cu stabilizare interna. Fiind un obiectiv STM, acesta are focalizare electronica silentioasa si rapida, fiind potrivit pentru a fi folosit pentru filmari. Designul compact il recomanda de asemenea pentru astfel de activitati. Din pacate, diafragma 4.5 la 24mm si 6.3 la 50mm sugereaza ca nu este un obiectiv foarte potrivit pentru conditii de iluminare scazuta, si nici nu va oferi caracteristici "artistice" cu bokeh accentuat.

Canon nu a anuntat preturi oficiale pentru Romania, dar in SUA, EOS R50 porneste de la 680 de dolari pentru body si 800 dolari pentru o varianta cu obiectiv kit 18-45mm. EOS R8 costa 1.500 de dolari americani, sau 1.700 cu lentila 24-50mm. Obiectivul separat costa 300 de dolari.

Articolul Canon anunta EOS R50 si R8, cele mai accesibile aparate mirrorless EOS R din portofoliul sau apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare