Telefoane

Android 14 Developer Preview 1 este disponibil pe modelele Pixel. Aduce o functie importanta de...

Android 14 Developer Preview 1 este disponibil pe modelele Pixel. Aduce o functie importanta de securitate

09.02.2023, 13:17 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Android 13 are o rata de adoptie destul de mica, desi a fost lansat inca din vara anului trecut, in principal pentru ca producatorii de smartphone-uri lanseaza cu prioritate cele mai noi versiuni pe modele high-end recente, care se regasesc in mainile unui numar mic de utilizatori. Asta nu oprette insa Google sa continue dezvoltarea versiunii Android 14, care urmeaza sa fie lansata in a doua jumatate a acestui an. Prima versiune Android 14 de test, Developer Preview 1, a fost lansata si dezvaluie primele noutati pe care Google le va implementa.

Utilizatorii de Pixel pot testa prima varianta "pre-beta" de Android 14
Una dintre cele mai importante functii noi tine de securitatea dispozitivelor cu Android, blocand o vulnerabilitate mai veche a sistemului de operare. Android 14 va fi prima versiune care va bloca instalarea anumitor aplicatii, atat din Play Store, cat si din afara magazinului, daca nu folosesc o versiune recenta a SDK-ului pentru dezvoltare. Astfel, multe aplicatii vechi nu vor mai rula pe Android 14, utilizatorii avansati fiind nevoiti sa acceseze niste setari obscure pentru a debloca asta.

Minimum SDK este astfel implementat pentru ca multe aplicatii de tip malware folosesc SDK-uri foarte vechi, care pot beneficia de anumite vulnerabilitati care au fost intre timp corectate. Cea mai veche versiune de SDK compatibila cu Android 14 va fi Android 6, variantele 5.1 sau mai vechi fiind blocate din start. De acum inainte, cu fiecare an care trece, Google va mai urca nivelul minim acceptat la urmatoarea versiune.

Cea de-a doua functie importanta are legatura cu felul in care textul este afisat la diverse marimi, imbunatatind astfel afisarea anumitor site-uri sau aplicatii, care aveau text prea mic sau prea mare.

Acestea sunt doar primele schimbari, Android 14 Developer Preview fiind versiunea de dinainte de perioada de beta. Google a oferit si un program de lansare lunar pentru variantele de test, care sugereaza ca prin august ne putem astepta la varianta finala. Primul beta este programat sa apara in aprilie.

Dispozitivele compatibile cu Android 14 Developer Preview sunt toate modelele din familiile Pixel 7, Pixel 6, Pixel 5 si singurul model din gama 4, Pixel 4a (5G). Modelul 4A "standard" ramane astfel in urma, fiind in afara perioadei de suport software oficial.

sursa: Ars Technica

Articolul Android 14 Developer Preview 1 este disponibil pe modelele Pixel. Aduce o functie importanta de securitate apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare