×

Laptop

ASUS ROG Strix SCAR 18 review: (probabil) cel mai puternic laptop de gaming de pana acum

ASUS ROG Strix SCAR 18 review: (probabil) cel mai puternic laptop de gaming de pana acum

16.03.2023, 17:22 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Anuntata initial la CES 2023 la inceputul anului, noua generatie de laptop-uri de gaming cu hardware din cea mai noua generatie a ajuns in sfarsit pe piata. Sunt putine modele disponibile in acest moment care pot spune ca sunt comparabile din punct de vedere al performantei comparabile cu noul ASUS ROG Strix SCAR 18, acesta fiind echipat cu cel cu cel mai puternic procesor din piata, si cu cel mai puternic cip grafic de laptop-uri de pana acum, GeForce RTX 4090 de la NVIDIA. Practic, acesta este cel mai puternic laptop de gaming din lume, iar testele din acest articol confirma aceste afirmatii.

ROG Strix SCAR 18 nu face compromisuri

Probabil ca ati sesizat acel "18" din numele acestui model. Asa cum ati intuit deja, aceasta cifra descrie diagonala monitorului acestui laptop. Daca erati de parere ca modelele de 16" din ultimii cativa ani sunt mari, ei bine, anul acesta vom vedea din ce in ce mai multe laptop-uri cu ecrane de 18", iar acestea cu siguranta nu vor mai putea fi considerate computere portabile.

Acestea, la fel ca ROG Strix Scar vor fi mai degraba... mobile, in sensul ca pot fi stranse rapid si mutate in alta parte. Dimensiunile si greutatea laptop-ului de fata limiteaza posibilitatea de a-l cara zi de zi pentru munca intr-un ghiozdan. Va trebui sa il porti mai degraba un rucsac de drumetii pentru a-l putea gazdui alaturi de incarcatorul sau, deloc mic sau usor.

thumbs

Dar dimensiunile ridicate nu sunt o problema pentru cei care oricum nu l-ar fi mutat prea des de pe un birou, iar acesta pare sa fie si publicul tinta pentru ROG Strix SCAR 18. Fiind vorba astfel despre un "desktop replacement", ASUS a luat decizia sa nu faca compromisuri atunci cand a realizat acest computer.

Din punct de vedere al design-ului, avem de a face cu un computer destul de aratos, daca iti plac computerele negre cu putine elemente care ies in evidenta. Exista cateva detalii pe capacul ecranului si logo-ul ROG, dar in rest totul este realizat din plastic negru, putin plastic transparent in anumite zone si putin metal, pe ici pe colo. Rezultatul este un computer mare, greu si robust. Desigur, nu puteau lipsi si luminitele RGB, care decoreaza atat partea din fata, cat si partea din spate a laptop-ului, dar si tastatura. Din fericire, poti pastra design-ul "serios" al acestui laptop prin dezactivarea acestor luminite. In mod implicit, acestea sunt setate pe modul "curcubeu" si pot cu usurinta sa lumineze o camera pe intuneric la intensitate maxima.

thumbs

Ecranul de 18" are o rama foarte mica, ceea ce sugereaza ca ASUS a incercat sa nu iroseasca spatiu atunci cand a construit acest computer. Rama este atat de subtire incat webcam-ul a avut nevoie de un "contra-notch", care scoate acea zona putin in relief. Bine ca exista, intrucat acum cativa ani, compania ASUS era hotarata sa elimine complet webcam-urile de pe laptop-uri de gaming.

M-am bucurat insa sa vad ca ASUS a ales o tastatura de dimensiuni normale, cu tot cu numpad pe acest model, alaturi de un trackpad modern, cu multitouch si fara butoane fizice. Acesta nu este cel mai mare trackpad din cate am vazut, modelele Samsung recente oferind trackpad-uri de cateva ori mai mari ca suprafata, insa cu siguranta este unul dintre cele mai mari de pe un laptop de gaming.

Galerie foto 2 imagini

thumbs



thumbs


Am fost putin dezamagit de port-urile de conectivitate de pe acest model. Cu dimensiuni atat de mari, lipsa unui card reader SD este cu adevarat ciudata. De asemenea, avem la dispozitie doar doua port-uri USB-A, ambele pe partea din dreapta, doua USB-C pe stanga, un HDMI 2.1, un port Ethernet si un jack combo de 3,5mm. Niste USB-uri in plus si un slot pentru carduri ar fi fost perfecte. De asemenea, avand in vedere ca vorbim despre un laptop de gaming de top, un DisplayPort pentru conectarea unui monitor de gaming ar fi fost de asemenea recomandat alaturi de HDMI-ul care este recomandat mai degraba pentru conectarea de monitoare office, televizoare sau proiectoare. Monitoarele de gaming cu refresh rate ridicat au nevoie, in general, de un port DP.

Asus s-a laudat in prezentarile recente cu pozitionarea port-urilor de conectivitate pe laterale, insa mutarea macar a unora pe spate ar fi fost o decizie apreciata. Cel mai mult mi s-a parut ca mufa de alimentare, care este una destul de mare, cu un cablu foarte gros, poate incomoda in utilizare si trece fix prin fata unei fante de aerisire permanent. Mutata pe spate, central cu o mufa dreapta sau pe colt, ar fi fost o pozitionare mai buna. De altfel, daca computerul tot sta permanent in priza, nu prea are sens sa fii deranjat de mufa care va fi permanent atasata de el.

Specificatii hardware

Modelul ROG Strix Scar 18 testat este unul cu aproape toate optiunile hardware la maximum. Am avut de a face cu un model echipat cu cel mai puternic procesor mobil din piata, modelul Intel Core i9-13980HX, alaturi de un RTX 4090 de la NVIDIA, cu 16 GB memorie GDDR6, 32 GB memorie RAM DDR5 la 4800 MHz si doua SSD-uri PCI-Express 4.0 de 1TB in Raid0.

Acesta nu este doar unul dintre cele mai performante laptop-uri pe care am avut ocazia sa le testez, dar si unul dintre cele mai performante PC-uri de orice fel, incluzand desktop-urile. Si totodata unul dintre cele mai scumpe. La un pret de aproximativ 4.000 de euro (20.799 lei, mai exact, fara sistem de operare), acesta include cam toata performanta de care ai realist nevoie pentru un computer acasa.


Ecran: 18¬, 2.560 x 1.600 pixeli (16:10), IPS, 240 Hz, G-SYNC, HDR
GPU: NVIDIA GeForce RTX 4090 16 GB GDDR6 (TDP 175W)
Procesor: Intel Core i9-13980HX (8+16 cores, boost 5,6 GHz)
RAM: 32 GB DDR5-4800 MHz
Stocare: 2 X SSD 1 TB NVMe PCI-Express 4.0, RAID0
Port-uri: 1 x Thunderbolt 4 (USB-C), HDMI 2.1, 1 x USB 3.2 Gen 2 (USB-C), 2 x USB 3.2 Gen 2 (Type-A), jack 3,5mm combo, Ethernet 2.5G
Wireless: WiFi 6E, Bluetooth 5.2
Baterie: 90 Wh, alimentator 330W
Sunet: 4 difuzoare, Smart Amplifier, Dolby Atmos
Altele: tastatura iluminata RGB, webcam HD
Greutate: 3,1 kg

Ecranul este foarte performant, dar nu este cel mai bun din piata

Modelul de 18" al seriei ROG Strix SCAR din 2023 este unul de tip IPS la 240 Hz, cu rezolutie QHD pe format 16:10. As fi vrut sa pot testa si modelul de 16" care are un ecran si mai performant, pe panel mini-LED, cu 1000 de zone de dimming. Totusi, nu ma pot plange nici de acest model.

thumbs

Pe de-o parte, acesta este semnificativ mai mare, cu 2" in plus, dar si mai rapid. Pe cand cel de 16" vine cu refresh rate la 165 Hz, acesta este mai degraba potrivit pentru jocuri de tip eSports, si ofera o frecventa mai inalta a ratei de improspatare. Ajuta si faptul ca multe jocuri competitive pot rula pe detalii maxime si rezolutia nativa a ecranului la refresh rate maxim.

Fiind un panel IPS, nu ne putem astepta la local dimming, insa panelul este compatibil cu formate HDR moderne, precum HDR10 si Dolby Vision. Efectul HDR va fi mai degraba vizibil in secvente foarte luminoase, nu in cele mai intunecate. Pe de-o parte, acesta este unul dintre cele mai luminoase ecrane de pe un laptop de gaming, pe de alta parte, faptul ca exista si modelul cu mini-LED sugereaza ca nu este si cel mai bun, acela putand afisa continut HDR cu impact mai mare, care poate afisa nuante de negru mai adanci si detalii atat in umbre, cat si in zonele aprinse de pe ecran. Aceste lucruri sunt mai putin importante in jocuri competitive, dar foarte importante in titluri single player unde grafica si directia artistica sunt mult mai importante, sau, de ce nu, in filme HDR.

ROG Strix SCAR 18 vine cu multe avantaje, dar are si mici dezavantaje

ROG Strix SCAR 18 este, asa cum am zis initial, un "desktop replacement", deci nu am pretentii de la el sa functioneze prea mult pe baterie. Din acest motiv nici macar nu am incercat asta. Cu o baterie de 90Wh, laptop-ul cu siguranta nu va putea oferi prea multa autonomie. Numai placa grafica poate consuma in full load 175W de una singura, iar procesorul inca 65W. Astfel, atunci cand laptopul nu este in priza, performanta lui este limitata mult pentru a putea rula pe baterie si devine astfel un soi de "ultrabook" din punct de vedere al performantei. Daca iei un computer atat de puternic pentru a-l folosi la o cafenea sau in parc, faci ceva gresit. Bateria tine destul cat sa muti laptop-ul dintr-o parte in alta sau sa il lasi in standby pana la urmatoarea priza, dar nu te poti astepta la mai mult de cateva ore de productivitate office pe un profil de consum economic.

thumbs

Totusi, poti folosi cu siguranta acest laptop si pentru alte activitati decat gaming-ul. Avand atat de multa putere la bord, ROG Strix SCAR 18 este unul cu siguranta potrivit pentru domenii creative, unde puterea de procesare si un cip grafic rapid sunt necesare pentru a accelera activitati precum editarea de fotografii sau clipuri video. Din pacate, ecranul nu vine cu o fisa de calibrare, deci va trebui sa il calibrezi acasa pentru a asigura culori cat mai naturale. Din fericire, aplicatia Armoury Crate vine cu astfel de functii dedicate pe acest model, cat si cu profiluri de culoare sRGB si DCI-P3 preconfigurate, pentru culori cat mai naturale. Va trebui sa va cumparati insa singuri un calibrator X-Rite compatibil pentru calibrare. Tot in zona creativa ar fi fost cel mai util si un slot de card SD, eliminand astfel nevoia de a folosi un cititor de carduri extern pentru transferul de poze sau filmari de pe camere foto sau video.

Am avut cateva probleme de ajustare cu tastatura de pe acest model, in special din cauza butoanelor de functii. La o tastatura normala, F1 este ori perfect deasupra tastei 1, ori cu jumatate de tasta mai la dreapta. Pe Strix SCAR 18, F1 este deasupra tastei 2, mutand astfel toate butoanele cu o casuta mai la dreapta. Astfel, scurtaturile precum F2 pentru rename sau Alt + F4 pentru inchiderea aplicatiilor au devenit adevarate eforturi de memorare a pozitiei tastelor, intrucat ori apasam F1 care deschidea o pagina web pentru "help" (scurtatura care ar trebui eliminata complet in 2023 din Windows), fie Alt + F3, care nu facea nimic. In rest, tastatura este foarte buna, cu butoane bine spatiate si cu o cursa foarte satisfacatoare atat pentru scris, cat si pentru gaming. Am apreciat si includerea unui numpad, intrucat folosesc des acea zona a tastaturii, in special cand realizez teste de performanta si introduc rezultatele in Excel.

thumbs

Mentionam Armoury Crate mai devreme, aplicatia fiind de mult timp cea care controleaza sistemele de gaming de la ASUS. Aici gasesti configurari pentru lumini, macro-uri, butoane programabile si profilurile de afisare pentru ecran sau profilurile audio. De asemenea, tot aici gasesti si profilurile de performanta. Avem un profil silentios, care poate opri complet ventilatoarele sub anumite temperaturi, un profil de performanta si un profil Turbo. Desigur, exista si overclocking manual, dar deja laptop-ul este destul de performant incat nu este necesara modificarea parametrilor de acest gen pentru CPU si GPU. ASUS pune oricum 50 MHz in plus la frecvente pe profilul Turbo. Exista posibilitatea de a creste pana la 200 pe cel manual, dar si posibilitatea de instabilitate creste.

Testarea in gaming am realizat-o pe profilul Turbo, iar temperaturile au fost tinute in frau de sistemul de racire de la ASUS. Acesta este aproape dublu ca marime fata de cel de pe generatia de anul trecut si foloseste un sistem cu trei ventilatoare: unul pentru CPU, unul pentru GPU pozitionate pentru evacuare pe stanga si dreapta, alaturi de unul "de sistem", pozitionat central, care trage aerul rece in carcasa din partea de jos. Atat CPU, cat si GPU sunt tratate cu liquid metal in locul unei paste termoconductoare traditionale, care poate reduce temperatura cu pana la 15 grade Celsius fata de alte solutii.

thumbs

In practica, temperaturile pe profilul Turbo sunt de aproximativ 70-80 de grade pentru CPU si 80 de grade pentru GPU in gaming. Acestea pot fi insa mai scazute in anumite situatii. Jocurile care nu solicita asa de mult procesorul pot scadea temperatura acestuia si pana pe la 50-60 de grade in anumite situatii, pe cand GPU poate creste pana pe la 82 de grade atunci cand folosesti toate tehnologiile NVIDIA (DLSS, Ray-Tracing, Frame Generation, etc.). Totusi, aceste temperaturi sunt sub cele maxime admise pentru functionarea in parametri optimi, iar astfel, acest computer nu intra in "throttling". Nu se intampla in fiecare zi sa intalnesti un laptop care reuseste astfel de performante.

Din punct de vedere al zgomotului produs, in modul Turbo, laptop-ul creste pana pe la 5600 rotatii pe minut la fiecare ventilator si scoate un nivel de zgomot sesisazbil de 50 db. Acesta este destul de jos comparat cu alte laptop-uri comparabile, dar totusi destul de zgomotos. Sunetul va trebui acoperit cu o pereche de casti in timpul sesiunilor de joc.

thumbs

Trebuie insa sa mentionez ca daca din punct de vedere hardware, laptop-ul este foarte aproape de "perfectiune", la nivel software, am intampinat cateva probleme. Acestea par sa fie legate, cel mai probabil de acel MUX Switch, care permite utilizarea placii grafice NVIDIA permanent, in toate situatiile. Se pare ca acel Switch nu are driveri sau firmware destul de bine puse la punct si uneori nu reuseste sa porneasca semnalul video atunci cand intri sau iesi din stand-by. Uneori laptop-ul refuza complet sa intre in stand-by, alteori nu se mai trezea decat dupa ce tineam apasat butonul power pentru o repornire completa.

Mai mult, la prima configurare, laptop-ul, desi raporta corect nivelul de performanta din jocuri in cadre pe secunda, pe ecran totul se vedea sacadat si se simtea si in gameplay atunci cand miscai mouse-ul. A trebuit sa resetez laptop-ul complet prin restaurarea imaginii partitiei originale pentru a rezolva aceste probleme si, la un moment dat, iar au aparut. Vorbim despre un laptop de peste 4.000 de euro, nou, doar cu drivere la zi, update-uri de Windows si jocuri instalate, fara alt software in afara de bloatware-ul ASUS. Si ca tot vorbim de bloatware, sa zicem ca pot intelege de ce avem aplicatii precum Armoury Crate si MyAsus, intrucat sunt necesare pentru controlul anumitor componente si pentru actualizari software, dar de ce ti se baga pe gat software care este mai degraba "malware", precum "antivirusul" McAffee, nu pot sa inteleg. La banii astia, nu prea are sens sa vezi astfel de "reclame" software preinstalate.

thumbs

Trebuie sa mentionez ca am avut la test un "sample", nu obligatoriu un computer care se vinde in magazine, insa nu pot garanta ca aceste probleme s-au datorat hardware-ului nefinalizat sau ca nu pot aparea probleme si pe versiunile din magazine. Cert este ca nu ma asteptam la astfel de probleme de la un computer atat de scump.

ROG Strix SCAR 18 este unul dintre cele mai performante computere din piata, atat din zona de laptop-uri, cat si din zona de desktop

Si ca tot am amintit performantele acestui model, testele de gaming sunt cele care ii demonstreaza capabilitatile. Am folosit suita obisnuita de jocuri, pe care le-am testat in toate modurile pe care le ofera si in cele mai uzuale trei rezolutii. Chiar daca laptop-ul ofera doar panel QHD 16:10 din fabrica, am decis sa rulez testele in rezolutii "standard" pe format 16:9, pentru a fi mai usor comparabile cu alte modele de laptop-uri sau chiar cu desktop-uri cu rezolutii obisnuite. Am rulat testele in jocuri pe cele mai inalte profiluri de setari, atat cu, cat si fara ray-tracing, cu sau fara DLSS si cu sau fara Frame Generation acolo unde optiunea este disponibila. Acolo unde exista doar FSR, tehnologia similara cu DLSS de la AMD, am folosit aceasta optiune.

Am obtinut astfel unul dintre cele mai "stufoase" tabeluri de performanta de pana acum, cu 18 teste realizate doar pe Cyberpunk 2077, care ofera suport pentru toate tehnologiile NVIDIA.

thumbs

Puteti consulta datele din tabel pe cont propriu, insa concluzia este ca acesta este fara doar si poate cel mai performant laptop pe care l-am testat pana acum in jocuri. Saltul de performanta de la generatia RTX 30 nu este imensa in jocuri "traditionale" fara ray tracing, insa eficienta a crescut de doua ori, putand astfel sa ruleze la performanta maxima fara throttling, ceva ce aparea in majoritatea computerelor din generatia trecuta. Apoi, imbunatatirile la nivelul nucleelor RT si AI a dus la performanta mai buna in special cu ray-tracing activat si cu DLSS.

Frame Generation este inca o tehnologie noua, care are atat avantaje dar si dezavantaje. Dar rezultatele obtinute cu aceasta optiune activata, in special in rezolutii mari, asigura un salt si mai mare de performanta de la o generatie la alta. Practic, poti rula Cyberpunk 2077 pe un laptop cu toate optiunile activate, inclusiv Ray Tracing, in 4K, la aproape 100 de cadre pe secunda. In urma cu doi ani, cand Cyberpunk s-a lansat prima data, niciun hardware de desktop nu putea atinge aceasta performanta.

Gaming

thumbs

Dar Cyberpunk este doar un exemplu extrem si o demonstratie a capabilitatilor "Frame Generation". Multe alte jocuri pot atinge in jur de 100, sau chiar mai multe cadre pe secunde doar cu DLSS 2 "standard", sau chiar si fara. Este important de mentionat ca toate testele de DLSS sau FSR au folosit profilul "balanced" pentru a usura testarea si consistenta intre teste. Totusi, NVIDIA recomanda utilizarea profilului Performance in 4K, deci pot aparea avantaje de performanta si mai mari in astfel de conditii. Iar jocurile sunt toate setate pe cele mai inalte profiluri (Highest/Very High/Ultra/Epic, etc., in functie de joc). Cu putina ajustare a setarilor, valorile obtinute in aceste teste pot fi si mai mari, cu minimum de compromisuri vizuale.

Cel mai impresionat am fost insa de performanta pe care am obtinut-o cu ajutorul procesorului Intel Core i9-13980HX. Acesta beneficiaza de 24 de nuclee (8 de performanta si 16 eficiente), cu 32 de fire de executie in total. Desi poate atinge in boost frecvente de pana la 5,6 GHz, in realitate, aceste valori sunt undeva intre 4 si 4,8 GHz in jocuri. In general, un astfel de procesor este "overkill" pentru jocurile din prezent, niciunul dintre cele testate nefiind destul de pretentios pentru a stresa la maximum procesorul. Ba chiar multe nici nu stiu sa foloseasca toate aceste nuclee, sau sa faca diferenta intre P-Cores si E-Cores. Cu toate acestea, Watch Dogs Legion tot considera ca procesorul este cea mai slaba componenta, si motivul pentru care nu poti obtine mai multe cadre pe secunda. O sa dau vina pe joc, nu pe hardware.

3DMark

{13}

PCMark

{14}

Pentru productivitate, in schimb, acest procesor este un adevarat "monstru". Cu peste 30.000 de puncte in testul multi-core Cinebench R23 si peste 2000 de puncte in Single-Core, acesta este mai puternic decat multe procesoare desktop high-end din prezent. Ba chiar intrece in performanta si cipuri considerate profesionale, precum cele din seria Threadripper, cu 32 de nuclee fizice si 64 de fire de executie. Niciodata nu am vazut un procesor de laptop sa termine un run de Cinebench R23 in mai putin de 30 de secunde, dar acest model a facut-o fara probleme.

Benchmarks

Cinebench R23 - Multi-Core 30.357 / Single-Core 2.123
CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 - Read: 11.793 MB/s / Write: 9.277 MB/s
CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 - Read: 4.954 MB/s / Write: 5.025 MB/s

Si stocarea este destul de "overkill", dar as fi preferat sa nu vina configurata in format Raid0. Chiar daca doua slot-uri M.2 sunt populate cu SSD-uri de 1 TB pe magistrala PCI-Express 4.0, acestea sunt combinate intr-un singur drive Raid0 de 2 TB. Vitezele de transfer sunt intr-adevar impresionante, dar totodata inutile in gaming. Sunt putine situatii in care cei 11 GB/s de citire si 9 GB/s pentru scriere vor fi utilizati. As fi preferat drive-uri separate, mai ales ca ai posibilitatea sa faci upgrade. In cazul in care vrei sa schimbi doar unul dintre cele doua drive-uri de 1TB, intreaga partitie Raid0 va fi distrusa, si chiar daca vrei sa le schimbi pe amandoua, tot va trebui sa distrugi partitia de boot. Desigur, poti sa renunti la Raid oricand si sa iti partitionezi SSD-urile asa cum doresti.

Din fericire, ai libertatea iti pui ce SSD-uri doresti, intrucat doar cateva suruburi ale capacului de jos stau in calea unui upgrade. Cele doua slot-uri M.2 pot fi accesate rapid pentru upgrade. De asemenea, RAM-ul poate fi schimbat cu unul de viteza mai mare. ASUS livreaza doar memorii la 4.800 MT/s, dar sunt deja disponibile memorii de viteze mai mari pe piata in format SO-DIMM.

Galerie foto 3 imagini

{15}



{16}



{17}


Concluzii

ASUS ROG Strix SCAR 18 este o adevarata demonstratie de forta din partea ASUS si cu siguranta nu va dezamagi pasionatii de gaming care isi doresc performanta de top de la un laptop. Acei pasionati trebuie insa sa aiba si buzunare adanci pentru a-si putea permite o asemenea bestie de gaming si sa fie constienti ca performanta de top vine cu anumite conditii. Una este ca avem de a face cu un laptop mare si greu. Alta ar fi ca in ciuda faptului ca este unul dintre cele mai silentioase laptop-uri de gaming de performanta inalta, acei 50 db sunt totusi sesizabili si pot fi deranjanti in timpul jocului daca vrei sa te joci fara casti sau doar cu difuzoarele laptop-ului.

Pot spune insa ca sunt impresionat in special de capabilitatile de racire ale acestui model, dar si de ceea ce au reusit Intel si NVIDIA sa livreze pe noile lor generatii de hardware pentru laptop-uri. In timp ce NVIDIA pare ca a mers in directia eficientei, cu un consum redus fata de modelele anterioare pentru un nivel de performanta mai mare, Intel face inca pasi incrementali in directia asta. In boost, procesorul i9 este capabil sa traga pana la 150W de la priza, ceva ce nu este tocmai de laudat in zona mobila. Din fericire, niciodata nu va incerca asta pe baterie, din cauza limitarilor software, iar atunci cand este alimentat de la priza, probabil ca nu va avea nevoie, intrucat inca nu exista jocuri care sa il solicite atat de tare.

Articolul ASUS ROG Strix SCAR 18 review: (probabil) cel mai puternic laptop de gaming de pana acum apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare