×

Laptop

Framework Laptop 16: un laptop de gaming modular care permite upgrade de GPU, si nu numai

Framework Laptop 16: un laptop de gaming modular care permite upgrade de GPU, si nu numai

24.03.2023, 15:00 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Framework, companie care vinde deja de peste un an laptop-uri modulare, care pot fi actualizate in timp din punct de vedere hardware sau al port-urilor de conectivitate, asemeni unui PC desktop, a anuntat primul sau model de laptop de gaming. Acesta se numeste Framework Laptop 16 si va permite utilizatorilor sa isi upgradeze computerul portabil in timp, cu module de procesor, GPU, tastaturi sau port-uri de conectivitate.

Framework Laptop 16 promite sa rezolve problema laptop-urilor de gaming din prezent: posibilitatea de upgrade in timp

Framework Laptop 16 este semnificativ diferit fata de modelul Framework 13 din trecut. Acesta vine cu un ecran de 16", dar in rest poate fi personalizat dupa bunul plac. Vor exista module de diverse dimensiuni, care permit atasarea si detasarea de pe "scheletul" de baza asemeni pieselor de lego. De exemplu, vei putea personaliza laptop-ul pentru a gazdui o tastatura cu sau fara numpad, sau poti adauga in spatiile goale noi module care sa ofere functionalitate in plus sau sa poarte rol decorativ.

Intrucat Framework va oferi planurile si codul sursa catre parteneri, compania va vinde doar cateva module proprii, urmand ca partenerii sa dezvolte alte atasamente pentru laptop. Compania va livra insa tastatura si numpad ca module separate, cu iluminare alba sau RGB.

thumbs

Modularitatea permite si modificarea pozitiei trackpad-ului, de pe centru pe stanga sau dreapta, mutand doar spatiatoarele din laterale. Desigur, vor putea fi cumparate si alte module care modifica acea zona sau inlocuiesc complet trackpad-ul. Pe fiecare laterala a laptop-ului exista trei module interschimbabile care reprezinta conectica computerului. Poti pune astfel doar mufe USB-A, sau doar mufe USB-C, un jack de casti, cititoare de carduri, HDMI sau orice alt port si le poti organiza dupa preferinte in ordinea sau pozitia dorita. Spre diferenta de Framework 13, modelul 16 are 6 astfel de module, in loc de 4, dar nu mia integreaza un jack de casti intern, ci acesta trebuie adaugat sub forma unui modul.

Modulele vor putea fi dezvoltate de catre partenerii Framework

Cea mai interesanta este insa posibilitatea de a schimba cipul grafic. Vor exista module mai mici sau mai mari, in functie de performanta cipului ales, iar atunci cand apare o noua generatie, vei putea face trecerea fara sa schimbi intregul laptop. Deja laptop-urile Framework au demonstrat ca upgrade-ul este posibil pentru modele ultraportabile, prin upgrade-ul la o placa de baza cu un procesor mai nou, iar acum Framework 16 va face asta si pentru partea de GPU. Dar fiind vorba despre o interfata PCI-Express, vor putea fi realizate si module cu slot-uri M.2 pentru stocare, de exemplu, putand renunta la GPU in favoarea stocarii.


via GIPHY

Momentan nu au fost insa confirmate specificatii pentru astfel de module, deci nu stim daca vor exista cipuri AMD sau NVIDIA pe aceste module. Abia recent, Framework a adaugat in oferta de upgrade si configurare placi de baza cu cipuri AMD pentru modelele ultraportabile, deci ne putem astepta sa vedem astfel de optiuni de procesor si pe modelul 16.

Laptop-ul de gaming va fi disponibil pentru comanda in urmatoarele cateva saptamani, inainte de inceperea verii. Astfel, nu avem informatii despre pret sau specificatii hardware. Totusi, o animatie Framework sugereaza ca acest laptop va fi extrem de modular, iar dezvoltatorii independenti vor putea dezvolta orice tip de module pentru acesta, care sa inlocuiasca tastatura, sau alte elemente, precum console de DJ, controller-e MIDI pentru productie de muzica, ecrane tactile secundare, incarcatoare wireless pentru telefon si orice altceva. Sursele software vor fi disponibile pe GitHub, iar modulele sunt bazate pe microcontroller-e de la Raspberry Pi.

sursa: ArsTechnica

Articolul Framework Laptop 16: un laptop de gaming modular care permite upgrade de GPU, si nu numai apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare