Politic-Social

thumbs

Consilierii ALDE ii cer Gabrielei Firea sa reia licitatia de 180 de milioane de euro pentru tramvaie

06.12.2019, 13:19 By thumbs

"Stimata doamna Primar General, va solicitam prin prezenta sa reanalizati cu toata raspunderea care va revine oportunitatea acordarii catre firma turceasca Durmazlar a contractului de achizitie pentru tramvaie in Bucuresti. Prezenta solicitare se bazeaza pe faptul ca este pentru a doua oara cand un contract important de achizitie (dupa cel pentru autobuze) este acordat unei firme straine, in conditiile in care firme romanesti au capacitatea tehnica si financiara sa indeplineasca cu succes conditiile impuse de caietul de sarcini. Am luat act de problemele legate de licitatia de achizitie a 100 de tramvaie destinate transportului public din Municipiul Bucuresti. Din pacate, am luat act de aceste probleme ridicate atat de membri ai Consiliului General, cat si de mass media, desi consideram ca, atat noi, cat si cetatenii Capitalei, ar fi trebuit sa fim informati in permanenta de Primaria Generala cu privire la detaliile financiare si tehnice ale unei proceduri care presupune cheltuirea a 176 de milioane de euro din banii bucurestenilor", se arata in scrisoarea publicata pe Facebook si semnata de consilierii ALDE Tomnita Florescu, Claudiu Catana, Tudor Ionescu si Valentin Voicu.

Potrivit consilierilor, lipsa de transparenta manifestata in acest caz este de natura sa incurajeze suspiciunile de favorizare a castigatorului licitatiei de achizitie a celor 100 de tramvaie.

"Suntem sustinatori neconditionati ai transparentei totale a administratiei publice. Consideram ca semnele de intrebare ridicate atat de membrii Consiliului General cat si de mass-media in acest caz trebuie sa primeasca raspunsuri clare, detaliate si urgente, absenta lor avand valoarea unei confirmari a suspiciunilor de favorizare a castigatorului. Pe aceste temeiuri, cerem "desecretizarea" tuturor documentelor si a informatiilor privitoare la aceasta licitatie. (...) Atata vreme cat municipalitati din Romania precum Cluj, Galati, Oradea si Arad au ales sa doteze cu tramvaie ultramoderne produse in tara suntem convinsi ca va trebui si noi sa dam dovada ca o astfel de alegere este esentiala pentru ca industria locala sa isi poata aduce toata contributia la cresterea economica de care orice tara are nevoie", se mai arata in scrisoarea celor de la ALDE.

Acestia solicita reluarea procedurilor de licitatie pentru achizitia de tramvaie.

"Va solicitam, de aceea, identificarea si aplicarea mijloacelor legale de reluare a procedurilor de licitatie in conditii de transparenta totala si fara acte de natura sa trezeasca suspiciuni de incorectitudine in defavoarea capitalului autohton", se arata in scrisoare.

Si filiala PNL Bucuresti a solicitat in noiembrie sesizarea Corpului de Control al Prefectului Capitalei pentru a efectua verificari cu privire la modalitatea de atribuire a licitatiei privind achizitionarea de tramvaie in Bucuresti, in valoare de aproape 180 de milioane de euro.

"Ca urmare a dezvaluirilor din presa cu privire la licitatia pentru tramvaie initiata de administratia Firea-PSD, PNL Bucuresti cere public sesizarea Corpului de Control al Prefectului Capitalei in vederea efectuarii unui audit cu privire la modalitatea de atribuire a licitatiei in valoare de 180 de milioane de euro. Mai mult, PNL Bucuresti cere ANAP - Agentia Nationala pentru Achizitii Publice publicarea raportul de supraveghere al acestei licitatii", transmite PNL Bucuresti, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Primarul general, Gabriela Firea, le-a raspuns, vineri, celor care i-au solicitat sa reanalizeze atribuirea contractului de achizitie pentru cele 100 de tramvaie noi. Acesta spune ca procedura nu este finalizata si ca nu poate interveni asupra unei proceduri care se afla in prezent in analiza CNSC.

"Sunt solicitata sa intervin in rezultatul unei proceduri de achizitie publica, ceea ce ar fi complet ilegal. Conform legislatiei de specialitate in vigoare, in orice institutie publica, evaluarea ofertelor o realizeaza comisia de licitatie. Conducatorul institutiei nu poate interveni in acest proces. Vorbim despre o procedura care se afla, in prezent, in analiza CNSC. Nimeni nu poate sustine ca ar fi constatat probleme in achizitia celor 100 de tramvaie, cata vreme institutia abilitata sa solutioneze contestatiile inca nu s-a pronuntat. Probabil se incearca influentarea completelor de solutionare ale CNSC. In plus, mi se sugereaza sa favorizez o societate cu capital romanesc, dar aceasta contravine legislatiei europene: este vorba despre o achizitie internationala, derulata cu fonduri europene si dupa reguli europene. Anuntul a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Nicio societate care se califica nu poate fi impiedicata sa depuna oferta, indiferent de tara de unde aceasta provine. Respingerea pe acest criteriu ar fi ilegala", a spus Firea.

Primaria Bucuresti demarat, in decembrie 2018, achizitia a 100 de tramvaie, valoarea estimata a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro, din fonduri europene, prin Programul European Regional (POR) 2014-2020.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare