Politic-Social

thumbs

INTERVIU: Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, despre coronavirus: Este foarte posibil sa apara si la noi un caz de coronavirus, important este sa nu apara altele secundare

03.02.2020, 17:36 By thumbs

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Alexandru Rafila spune ca nu sunt motive de panica si ca Romania ar fi pregatita sa gestioneze cazuri de imbolnaviri cu virusul din Wuhan.

"Cred ca suntem pregatiti, sper sa nu fie cazul sa trebuiasca sa apelam la masuri de limitare a unei raspandiri a infectiei in Romania", a povestit acesta.

Presedintele Societatii de Microbiologie a spus ca e foarte posibil sa apara si la noi un caz de imbolnavire cu virusul din Wuhan.

"Trebuie sa fim pregatiti sa nu apara cazuri secundare, pentru ca este foarte posibil sa apara si in Romania un caz, nu are importanta daca are legatura epidemiologica cu China, important este sa putem tine lucrurile sub control si sa nu se extinda in comunitate", a spus Rafila.

Redam integral interviul:

Monica Mihai: Voiam sa va intreb, avand in vedere situatia de astazi, stiu ca va aflati la Geneva, unde are loc o sedinta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si as vrea sa va adresez cateva intrebari referitoare la coronavirus. Daca ne puteti spune, exact, ce s-a stabilit astazi in cadrul sedintei Organizatiei Mondiale a Sanatatii?

Alexandru Rafila: Astazi nu s-a stabilit inca nimic pentru ca asteptam un raport al directorului general care va fi prezentat maine dupa-amiaza la ora 6, ora Genevei. Ceea ce pot sa va spun este ca la deschiderea lucrarilor Consiliului executiv, aceasta este reuniunea la care particip impreuna cu domnul secretar de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sanatatii, China a lansat un mesaj foarte clar legat de necesitatea masurilor coordonate intre statele membre ale organizatiei pentru controlul acestei epidemii si s-a angajat sa aiba transparenta totala in ceea ce priveste deciziile luate si prezentarea situatiei epidemiologice din China referitoare la infectia cu coronavirus.

Monica Mihai: In momentul de fata avem un bilant care creste de la o zi la alta: peste 350 de morti, aproape 17.500 de infectati. Cum pare situatia din perspectiva dumneavoastra, este o situatie ingrijoratoare, alarmanta? Ce ar trebui sa facem in viitorul apropiat?

Alexandru Rafila: Este foarte ingrijoratoare, dovada este faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta epidemie o urgenta la nivel global, dar cresterea rapida a numarului de cazuri este un lucru care este de asteptat as spune, pentru ca, cu siguranta, numarul de persoane care sunt infectate este mai mare decat cel care a putut fi identificat pana in acest moment pentru ca aceasta boala produce foarte multe infectii inaparente sau cu o manifestare clinica limitata, iar acest element nu favorizeaza intotdeauna prezentarea la medic si diagnosticul. Deci, pe masura ce capacitatea de diagnostic va creste, cu siguranta si numarul de cazuri va creste rapid in perioada urmatoare. Important este sa vedem cand acest numar de cazuri noi se va stabiliza si sa speram ca la un moment dat vom asista la o reducere progresiva pana la disparitia acestui focar epidemic cum s-a intamplat, de fapt, si cu epidemia cu un alt coronavirus care producea SARS, sindrom acut respirator sever, in anul 2002. In decurs de circa 6 luni lucrurile au revenit sub control si speram ca acel model sa fie replicat si aceasta data.

Monica Mihai: Cat de bun este testul care identifica acest virus, pentru ca am avut de curand o declaratie din Statele Unite care spunea ca testul nu are un rezultat suta la suta si ca pot exista erori?

Alexandru Rafila: Bine, pentru orice test, nu exista niciun test care sa aiba rezultate suta la suta, dar cu siguranta are o sensibilitate si o specificitate de peste 99% , ceea ce eu zic ca este suficient, este un test de biologie moleculara , nu e un test rapid si astfel de teste in general gresesc extrem de putin pentru ca ele pun in evidenta prezenta virusului in secretiile provenite de la persoanele bolnave sau persoanele infectate care inca nu prezinta simptome si nu cred ca existe probleme legate de sensibilitate si de specificitate in acest moment. Mai mult daca initial era un singur producator al acestor teste, din Germania, in momentul de fata multe companii de diagnostic molecular au inceput sa puna la punct teste si sunt companii foarte serioase care lucreaza la acest lucru.

Monica Mihai: In Thailanda, daca nu ma insel, au dat rezultate tratamentele care au imbinat tratamentele pentru gripa cu cel pentru SIDA. De ce?

Alexandru Rafila: Da, este adevarat. Din cauza ca discutam de un retro virus, adica un virus care are un mecanism de replicare, de inmultire, daca vreti, oarecum asemanator cu virusul care produce sindromul imunodeficientei umane si testele cu o combinatie de antivirale folosita in infectia HIV, SIDA impreuna cu interferon se pare ca da rezultate pozitive.

Monica Mihai: In ce masura ar trebui statele care ajuta in acest moment, de exemplu, sa ia masuri specifice si poate foarte dure pentru a opri aceasta epidemie? Sau cum ar putea sa ajute, de exemplu...

Alexandru Rafila: Masurile specifice sunt forte clare in sensul ca trebuie redusa pana aproape de zero sau chiar la zero posibilitatea ca persoanele care calatoresc din China, in zonele unde se manifesta aceasta infectie sa patrunda in comunitati, in colectivitati existand posibilitatea ca ele sa fie infectate. Si atunci masura rationala pe care au luat-o deja multe state este cea a carantinei timp de 14 zile, care inseamna durata maxima de incubatie a acestei infectii.

Monica Mihai: Asa cum ati spus si dumneavoastra la inceputul interventiei, m-ar interesa in acest moment, de la o zi la alta bilantul a tot crescut atat in privinta numarului de morti cat si a celor care au fost infectati. Ne putem astepta la acest trend ascendent din punct de vedere al imbolnavirilor sau am atins punctul maxim?

Alexandru Rafila: Nu, cu siguranta n-am atins inca punctul maxim. Eu ma astept sa se reduca numarul de cazuri noi inregistrate zilnic. Acum remarcati ca in fiecare zi avem cifra superioara au fost intai 500, 1000, am ajuns acum la 2500 de cazuri noi intr-o singura zi. Probabil ca acest trend ascendent se va mai manifesta inca cateva saptamani, dupa care, in momentul in care vom avea o stabilizare, un numar relativ egal de cazuri noi zilnic o sa ne asteptam si la o scadere progresiva ulterioara.

Monica Mihai: Cand ne putem astepta la un vaccin?

Alexandru Rafila: Am un comentariu.. mortalitatea nu este foarte mare, este undeva intre 2 si 3 la suta, dar ingrijorarea mare este legata de posibilitatea ca mortalitatea sau cazurile grave sa se inmulteasca proportional si din aceasta cauza masurile sunt foarte dure de a limita transmiterea pentru ca, cu cat un germene de acest tip se transmite mai mult intr-o comunitate sunt transmiteri secundare, interumane putem sa asistam la o crestere a patogenitatii.

Alexandru Rafila: In ceea ce priveste vaccinul se lucreaza pentru producerea unui vaccine pe perioada care este estimata variaza intre 6 luni si 20 de luni in functie de companiile care lucreaza la acest vaccin.

Monica Mihai: Este suficient acest timp? 6 luni, 20 de luni?

Alexandru Rafila: Eu o sa va spun din experienta SARS ca s-a gasit un vaccine dupa sase luni, dar nu a mai fost nevoie pentru ca epidemia se incheiase.

Monica Mihai: Exista in apropiere de Wuhan, de regiunea Hubei, o noua epidemie de gripa aviara, asa cum s-a relatat in presa internationala H5N1. Exista pericolul ca cele doua epidemii sa se intalneasca? Cea aviara si coronavirusul?

Alexandru Rafila: N-au legatura intre ele virusurile,deocamdata sunt doar cazuri care se inregistreaza la pasari nu si la om. Transmiterea la om este posibila doar in anumite circumstante pentru virusurile gripare aviare. Se transmite mult mai greu si mult mai rar, chiar daca mortalitatea este mult mai ridicata, transmiterea este mult mai dificila.

Monica Mihai: Care este mesajul pe care l-ati transmite romanilor?

Alexandru Rafila: Trebuie sa stam linistiti si sa tinem cont de recomandarile pe care le fac autoritatile cu privire la cele de igiena personala si calatoriile in zonele cu risc.

Monica Mihai: Ar fi Romania pregatita pentru coronavirus?

Alexandru Rafila: Trebuie sa fim pregatiti sa nu apara cazuri secundare, pentru ca este foarte posibil sa apara si in Romania un caz, nu are importanta daca are legatura epidemiologica cu China, important este sa putem tine lucrurile sub control si sa nu se extinda in comunitate. Pentru acest lucru cred ca suntem pregatiti, sper sa nu fie cazul sa trebuiasca sa apelam la masuri de limitare a unei raspandiri a infectiei in tara noastra

Monica Mihai: Ce recomandare va face Organizatia Mondiala a Sanatatii?

Alexandru Rafila: O sa vedem maine dupa va exista o decizie cat statele sa fie indemnate sa ia masuri suplimentare si vom vedea si daca avem sansa ca aceasta boala sa ajunga sub control intr-un timp relativ scurt.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare