Cultura si divertisment

thumbs

A fost lansata prima aplicatie gratuita din Romania de invatare a limbajului semnelor

21.03.2018, 16:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia denumita "dlmgLSR" poate fi descarcata gratuit din App Store si Google Play. Aceasta contine un dictionar cu descrierea a 6000 de cuvinte. Fiecare cuvant este insotit de un video in care o persoana arata semnul acestuia in limbajul mimico-gestual.

Ideea aplicatiei a aparut din nevoia persoanelor cu deficiente de auz de a discuta si a se intelege cu lumea din jur.

"Vedem o nevoie reala, mai ales in viata copiilor cu deficiente de auz, sa-si manifeste emotiile, curiozitatea intelectuala si talentul artistic, dar in limba proprie, cea a semnelor. De aceea am ales sa construim prin aceasta aplicatie o punte de comunicare intre oamenii cu deficiente de auz si vorbire si cei din jurul lor, pentru o implicare mai activa a primilor in viata comunitatii" a spus Rodica Bogdan, manager al proiectului.

Aplicatia dlmgLSR a fost testata si promovata in zece scoli speciale din noua judete, iar pentru a putea fi utilizata eficient in activitati, institutiile au fost dotate cu 54 de tablete. Acestea vor fi folosite de peste 400 de persoane cu deficiente, voluntari, dar si cadre didactice.

Unul dintre membrii fondatori ai Fundatiei ANIALMG este Violeta Cuc. Tanara spune ca s-a nascut cu deficiente de auz, boala de care sufera si parintii ei. "Am invatat intr-o scoala normala si mi-a fost greu sa ma inteleg cu oamenii din jur. M-am implicat in acest proiect pentru ca sa facilitam impreuna discutia dintre oamenii care au probleme de auz si familiile sau colegii lor, pentru ca stiu ce inseamna sa fii neinteles".

"Eu stiu deja limbajul mimico-gestual si chiar daca il folosesc in fiecare zi, aplicatia mi-a imbogatit vocabularul cu mai multe cuvinte si expresii noi. Ma bucur ca sunt si oameni care pot sa auda si sa vorbeasca, dar totusi vor sa invete limba noastra si sa ne inteleaga atunci cand incercam sa comunicam cu ei.", a explicat Sara Rebeca Sabau, una dintre persoanele cu deficiente de auz care a utilizat deja aplicatia.

Prezenta la evenimentul de lansare, Adriana Saftoiu, membru in Comisia pentru Drepturile Omului din Parlament sustine ca a incercat de mai multe ori sa faciliteze activitatile persoanelor cu deficiente de auz si vorbire, insa nu a fost sustinuta de unii colegi.

"Mi-au povestit prietenii ca in Franta exista in cinematografe, dar si la televizor filme subtitrate pentru persoanele surde, ceea ce in Romania noi nu avem. Cand le-am spus colegilor parlamentari despre asta (filme subtitrate - n.r), unii mi-au spus tu nu ai cu ce te ocupa. Lasa-i in pace ca se descurca ei".

Aplicatia dlmgLSR a fost realizata de Fundatia ANIALMG si Fundatia Orange, iar valoarea totala a proiectului este de 218.715 lei, din care 85% a fost acoperita din finantarea Fundatiei Orange.

Anterior, cele doua fundatii au mai dezvoltat doua site-uri www.dlmg.ro si www.ailg.ro , care contin dictionare, expresii video, dar si o colectie de povesti interpretate in limbajul semnelor.

In Romania sunt 23.000 de adulti si 2000 de copii cu deficiente de auz.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare