Politic-Social

thumbs

Cai si ponei bolnavi din toata tara, TRATATI in singurul "spital de cai" din Transilvania

31.03.2018, 09:15 Sursa: mediafax.ro

Coordonatorul Clinicii de Ecvine din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, profesorul universitar Iancu Morar, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca aici sunt adusi pacienti din intreaga tara, de la Craiova, Tulcea, Timisoara sau Bucuresti.

"Suntem singurul <<spital de cai>> din Transilvania, dar acoperim o parte mult mai diversa de pacienti decat toate celelalte centre. Avem pacienti - cai, ponei - din toata tara, adusi din Craiova, Tulcea, Timisoara sau Bucuresti. Preluam si tratam cazuri pe care medicii veterinari din teren nu au posibilitatea sa le rezolve. Avem cazuri chirurgicale, de la schiopaturi la fracturi sau traumatisme, apoi laminita, colici, adica dureri abdominale, rabdomioliza, boli ale tractului respirator, boli cronice respiratorii si afectiuni neurologice, distocii, adica iepe care nu pot fata. Avem personal calificat pe interne, chirurgie, reproductie si oferim asistenta 24 de ore din 24. Sunt patru interni doctoranzi care fac garzi pe rand, asistati de trei studenti voluntari pe zi. Dispunem de 6 boxe individuale pentru cai, iar anul trecut au fost internati si tratati in ambulatoriu 190 de pacienti", a spus Morar.

Caii Eston si Marc sunt pacienti cronici aflati in clinica de 10 luni, respectiv 9 luni, ambii internati cu fracturi la un picior si aflati in proces de recuperare care este unul de durata.

"Eston a fost operat, i-am pus placute, suruburi, iar acum poarta ghips pana se consolideaza zona fracturata si va putea calca pe picior. Va mai ramane internat", a subliniat Iancu Morar.

In cadrul "spitalului de cai" a fost tratat un ponei de talie mica, cu malformatie congenitala, Hanna, care avea un picior intors si caruia nimeni nu i-a dat nicio sansa. Acesta a fost operat, iar acum isi foloseste piciorul si alearga prin curte, traind in conditii decente, fara durere.

Un alt caz cu patologie multipla a fost tot al unui ponei cu o tumoare peniana, iar la evaluare s-a descoperit ca avea un testicol in burta. Medicii veterinari clujeni au intervenit chirurgical, animalul a fost castrat si i s-a amputat penisul, dar in urma operatiilor i s-au oferit cativa ani de viata.

Clinica de Ecvine are de cateva zile un pacient nou, Freya, o manza adusa pe lume de Iancu Morar in urma unei operatii de cezariana, dupa ce iapa nu a mai putut fi salvata din cauza unor complicatii.

"Am ales salvarea manzului, de comun acord cu proprietarul. Freya a trebuit resuscitata dupa care a fost hranita cu biberonul, iar acum primeste lapte din galeata. In momentul in care starea sa o va permite, iar proprietarul isi ia angajamentul ca o hraneste corespunzator, o putem trimite acasa. Dar asta peste doua saptamani pana se intremeaza", a explicat coordonatorul Clinicii de Ecvine.

Dotarile de care beneficiaza Facultatea de Medicina Veterinara a USAMV Cluj-Napoca sunt echivalente altor institutii de invatamant superior de profil din Europa, cu o sala de chirurgie moderna si aparatura de imagistica performanta pentru ecografie, endoscopie. Aici functioneaza si un aparat Roentgen digital de ultima generatie pentru radiografie cai, unic in Romania.

Scopurile "spitalului de cai" al USAMV Cluj-Napoca sunt trei, si anume didactic - studentii invata cum se pune un diagnostic, cum se fac tratamentele, apoi clinic, care ajuta la pregatirea veterinara a medicilor si ultimul este cel de cercetare, rezultate fiind publicate in reviste de specialitate sau prezentate la simpozioane.

Internarea pe zi in institutie costa 50 de lei sau 30 de lei pentru proprietarii care asigura furaje pentru caii internati, la care se adauga manopera, medicatia, interventiile chirurgicale, cea mai scumpa nota de plata ridicandu-se la 24.000 de lei. Totusi, preturile sunt de 20%-25% fata de cele care se practica in unitati similare din Europa de Vest.

Alexandra Muresan, membra a echipei Clinicii de Ecvine, asistent universitar la Facultatea de Medicina Veterinara a USAMV Cluj-Napoca, a declarat la randul sau ca scopul fiecarei interventii care se face este ca pacientul sa nu simta durerea.

"La sfarsitul anului trecut a fost tratata la noi o iapa adusa pentru ca schiopata, dar a fost diagnosticata cu epilepsie, in acest caz realizandu-se in premiera nationala prima electro encefalograma (EEG) la cai. Pentru ca avem acest sistem de supraveghere de 24 de ore din 24 am observat ca avea crize de epilepsie. A avut si o problema cardiaca, a urmat un tratament si a fost externata cu starea de sanatate ameliorata", a spus aceasta.

Alexandra Muresan este in ultimul an de rezidentiat pe Medicina Interna a Calului la Universitatea din Viena, deoarece in Romania nu exista o astfel de posibilitate.

"Rezidentiatul veterinar este similar celui din medicina umana, avand doua variante, la zi, cu o durata de 3 - 4 ani, sau alternativ, care dureaza minim 6 ani, care este si cazul meu. Eu trebuie sa strang in aceasta perioada 600 de cazuri, vazute si consultate de mine, si verificate de un specialist european de la Viena si de un co-tutore care este olandez. Este obligatorie formarea in strainatate pentru cineva care vrea sa isi faca un rezidentiat. La Viena merg sa imi fac stagiile pe diverse specializari iar la USAMV vad cam toate cazurile care intra", a explicat Muresan.

Aceasta a precizat ca la finalul rezidentiatului va sustine examene, in februarie 2019, la Universitatea din Hanovra (Germania) pentru a obtine titlul de specialist european in medicina.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare