Politic-Social

thumbs

Doua produse romanesti stravechi, in procedura de atestare. Branza provine de la vite care pasc la o altitudine de 1800 metri, iar "carnatul" se afuma cu lemn de prun - FOTO

23.04.2018, 13:50 Sursa: mediafax.ro

Organizatorul Festivalulului Produselor Traditionale Romanesti al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, Avram Fitiu, a declarat, luni, ca un produs traditional romanesc poate fi promovat la Bruxelles astfel incat si Romania sa aiba macar 50 - 100 de produse autentice la nivel european.

"Daca vrem sa construim un demers de marketing la nivel european incat tot ce avem ca produs autentic romanesc sa poata intra in competitie cu un produs la nivel european, este nevoie de o procedura, care incepe, de aici, de la Festivalul Produselor Traditionale Romanesti, de la un caiet de sarcini prin care se construieste o poveste unui produs. In momentul in care fiecare student construieste povestea, Ministerul Agriculturii poate atesta produsul ca fiind unul traditional la nivel national, dupa care caietul de sarcini va fi trimis pe procedura europeana la Bruxelles, astfel incat si Romania sa aiba macar 50 - 100 de produse autentice la nivel european. Doi studenti au prezentat caiete de sarcini pentru branza framantata de Sangeorz Bai si carnati din Tinutul Graniceresc, din Poiana Ilvei, care in doua saptamani vor face obiectul procedurii oficiale de atestare nationala la Ministerul Agriculturii", a spus Fitiu.

Potrivit acestuia, Romania are doar cateva produse recunoscute la nivel european, fata de Franta, de exemplu, care are aproape 300 de astfel de produse.

"Prin acest demers din cadrul festivalului, studentii USAMV incearca sa reinvie traditiile culinare din localitatile de bastina si sa ne introduca in lumea plina de culoare si gust a bunicilor si strabunicilor", a mai spus Avram Fitiu.

Cristian Bodea, studentul care a prezentat branza framantata de Sangeorz Bai, a afirmat ca aceasta apare in inscrisuri din 1770, dar cu siguranta se produce de mai demult.

"Laptele din care se face branza provine din rase autohtone romanesti, iar pasunea pe care pasc vitele se afla la o altitudine de 1800 metri in apropierea Muntilor Rodnei. Gustul este putin usturoiat, iar compozitia este foarte fina. Se prepara de catre baciul de la stana si se tine in barbanta, o putina de lemn. Acum se fac demersuri pentru certificarea produsului la nivel nationa, dupa care si la nivel european, si speram ca in toamna sa avem prima atestare ca produs traditional", a spus studentul.

Bogdan Bosca, un alt student de la USAMV, a prezentat carnatii din Tinutul Graniceresc, din Poiana Ilvei, produs care dateaza din anul 1762 si are in compozitie carne de porc, vita si oaie, sare, boia dulce si cimbrisor de camp.

"Carnatul se prelucreaza manual si este afumat doua zile cu lemn de prun, pentru a-i da un miros specific si o savoare aparte. Este o reteta specifica zonei Poiana Ilvei, aflata pe fosta granita care despartea Transilvania de Romania", a spus Rosca.

In urma certificarii nationale de la Ministerul Europene si apoi europene de la Bruxelles, cele doua produse traditionale romanesti pot fi mai usor vandute pe piete externe, fiind asigurate zilnic peste 100 de kilograme de branza si carnati.

In cadrul Festivalului Produselor Traditionale Romanesti de la USAMV si-au prezentat retetele adunate de bunici si strabunici un numar de 20 de studenti din anul IV de la Facultatea de Agricultura, programul de studii Ingineria mediului, in cadrul disciplinei "Controlul si Certificarea Produselor".

Astfel, printre produsele expuse s-au numarat painea cu malai din Calimanesti Oas, judetul Satu Mare, placinta pe lespede din Campeni, judetul Alba, sarmale cu pasat din Gherla, judetul Cluj, gomboti cu prune de Chinteni, judetul Cluj, placinta cu loboda de Cugir, judetul Alba, sau prajitura foi bulion din Unirea, judetul Alba.

De asemenea, au avut loc degustari de produse traditionale, parada portului popular si scenete de teatru, privind plecarea si coborarea oilor in munte.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare