Politic-Social

thumbs

Protest al angajatilor Spitalului Penitenciar Targu Ocna si ai Penitenciarului Bacau

19.09.2018, 10:31 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Protestatarii s-au strans in fata Spitalului Penitenciar Targu Ocna si in fata Penitenciarului Bacau, cerand, in principal, conditii de lucru mai bune si plata integrala a orelor suplimentare.

"Am cerut si obtinut aprobare pentru 50 de colegi care participa la acest protest, in fata penitenciarului. La Targu Ocna a fost facuta solicitare tot pentru 50 de angajati, care vin la protest in timpul liber. Problemele sunt sistemice, sunt mari si nerezolvate. Ne dorim sa mergem si noi pe noua grila de salarizare, desi sanatatea este trecuta, invatamantul este trecut... Nu a motivat nimeni de ce noi nu suntem trecuti acolo si trebuie sa asteptam pana in 2022. Banuiesc ca noi, fiind oameni ai legii si sub jugul autoritatii, suntem considerati cei mai docili", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Marcel Voicu, liderul de sindicat al angajatilor din cadrul Penitenciarului Bacau.

Conform acestuia, angajatii din penitenciare reprezinta "port-drapelul sistemului de aparare", deoarece militarii, jandarmii si pompierii nu au sindicate.

"Ne mai dorim eliminarea discrepantelor la pensionare. Cei care se pensioneaza dupa 15 septembrie 2017 pierd aproximativ 30% din pensia obtinuta de colegii care au iesit la pensie inainte de 2018. Exista si acea imputernicire ilegala a directorului general al ANP", a adaugat Marcel Voicu.

Liderul sindical sustine ca nu intelege atitudinea ministrului Justitiei: "Anul trecut, noi am cazut in plasa promisiunilor ministrului Tudorel Toader. L-am crezut cap-coada. Ei, uite ca, acum, nu mai credem nimic! Recent, domnul ministru a iesit cu o declaratie impotriva noastra prin care ne-a oripilat efectiv! A spus ca avem mai multe drepturi decat presedintele Romaniei! Ne-a lasat fara cuvinte. Noi nu cerem fantasmagorii, ci drepturi trecute in lege".

La randul sau, liderul Sindicatului Sanjust din cadrul Spitalului-Penitenciar Targu Ocna, Ovidiu Mirica, a declarat ca nu i se pare normal ca angajati din Bucuresti care stau la birou sa aiba acelasi salariu cu angajati care lucreaza cu detinuti grav bolnavi.

"Prin Legea salarizarii au disparut precizarile cu privire la conditiile de munca. Noi lucram cu bolnavi cu specific de TBC si HIV, dar noua lege nu ia in calcul acest aspect. Cel care sta in aparatul central, la Bucuresti, si care nu lucreaza cu detinutul ia un spor de 30%, spor pe care il ia si cel care lucreaza cu detinutii bolnavi de HIV sau TBC. Nu mi se pare corect sa fie o salarizare egala, dar munca diferita!", a afirmat Ovidiu Mirica.

Acesta a adaugat ca, pana la 1 aprilie 2018, in cadrul institutiei au fost inregistrate 23.000 de ore suplimentare, care nu sunt platite.

"Domnul ministru Tudorel Toader a iesit recent si a spus ca noi solicitam 250% plata unor ore, ceea ce este gresit. Nu e adevarat. Am solicitat sporul pe ore suplimentare, de 75%, si cel de 100% pentru zilele de sambata si duminica. Mai mult, in 2018 nu s-a facut nicio angajare. Un om nu poate sta in doua foisoare, de exemplu, nu poti sa il tai in doua!", a spus Ovidiu Mirica.

Sindicalistii cer eliminarea discriminarilor salariale prin aplicarea legii-cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala, incepand din luna octombrie. Acestia avertizeaza ca, daca in urma acestor actiuni nu vor fi luate masuri, vor lua in calcul blocarea activitatii penitenciarelor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare