Politic-Social

Campia Turzii, orasul din Romania in care drogurile Zombie "bantuie" pe strazi, prin parcuri sau...

Campia Turzii, orasul din Romania in care drogurile Zombie "bantuie" pe strazi, prin parcuri sau dupa blocurile gri | FOTO

12.10.2018, 14:22 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Municipiul Campia Turzii a intrat in atentia politistilor si procurorilor, dar si a Avocatului Poporului, dupa aparitia unor filmulete cu tineri care ar fi consumat drogul K2/Zombie. In timp ce autoritatile locale sustin ca problema nu mai exista in urma arestarii a doi dealeri, reprezentantii institutiilor de invatamant raman vigilenti.

Mai multe filmulete au surprins tineri zacand pe scaune in zona Garii ori pe bancile din parcuri, inerti si albi la fata ca niste saci cu faina, sau care se miscau de parca tocmai si-ar fi bagat degetele in priza. Altii, care stateau aplecati, fara reactie, sau mergeau cu spatele si pareau gata sa cada, de parca abia si-ar tine echilibrul pe o sarma ancorata la mare inaltime. Sau unii care aveau miscari incontrolabile, convulsive, ca si cand ar da o proba intr-un film horror despre Apocalipsa.

Toti au ceva in comun si anume faptul ca ar fi consumat drogul K2/Zombie intrand, astfel, in atentia ofiterilor de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate si a procurorilor DIICOT Cluj care au supravegheat un an orasul inainte de a prinde si aresta doi dintre dealeri, unul fiind Baghera, zis si "lordul drogurilor".

"Nu-i mai gasesti prin centru sau pe la Gara, dar mergeti seara pe strada Otelarilor, in spatele blocurilor muncitoresti. E plin de ei acolo, drogatii, te si sperii, sunt care sunt elevi de scoala, sunt si mai mari", se plange o femeie, aflata pe strada Aurel Vlaicu, din zona centrala.

Pe Otelarilor, blocurile cu patru etaje incremenite in comunism, rezista alaturi de blocuri modernizate si vopsite in culori diverse. Un pasaj cu peretii gri din beton, coscoviti si acoperiti de graffiti, face trecerea de pe trotuar spre spatele blocului.

"Nici politia nu vine seara pe aici. Am auzit ca ce fac astia pe aici... Da, fumeaza din alea de nu mai stiu de ei. Nu ai ce iesi din bloc", sopteste o femeie, aruncand priviri rapide in jur.

Un barbat in varsta, care locuieste in zona Garii, a vazut de mai multe ori tineri aflati sub influenta substantelor psihotrope dar nu a avut curaj sa se apropie.

"Dupa ce am vazut unul din astia ziua in amiaza mare cum isi smucea mainile nu am mai avut curajul sa trec cu nepotica cu bicicleta. Nu erau beti, un betiv nu se comporta asa. Nu stii pe ce lume e si ce poate sa faca. Mai bine pastrezi distanta", afirma omul.

Cativa elevi mai mari din oras vorbesc stingheri despre fenomenul consumului de droguri. Toti stiu ca a existat, dar nimeni nu stie nimic concret. Parerea este, insa, unanima: "cine vrea sa incerce cu siguranta va gasi de unde".

"Asa, din auzite, stim de droguri, dar nu stiu pe cineva anume ca vinde", a spus un tanar.

Un coleg il completeaza precizand ca traficul de droguri nu se desfasoara, totusi, in vazul lumii, in zonele unitatilor de invatamant.

"Sa nu credeti ca la Campia Turzii iesim pe poarta scolii si putem cumpara. Nu stiu unde se vand, daca se mai vand. Cu siguranta daca au fost acele imagini cu drogati, cineva le-a vandut substantele, dar noi nu stim", a mentionat elevul.

Primarul Dorin Lojigan sustine ca, la fel ca in oricare subiect "cu potential", articolele de presa amplifica dimensiunile problemei, astfel ca la Campia Turzii nu se poate vorbi despre "un fenomen al consumului de droguri", ci mai degraba despre cativa tineri care au consumat substante susceptibile a avea efect psihoactiv, dar care, datorita interventiei BCCO si DIICOT, acum s-au oprit.

"Practic, odata cu arestarea celor doi indivizi, consumul de substante s-a sfarsit. In fiecare an, la nivelul judetului Cluj se implementeaza o strategie anti-drog. Avand in spate activitatea de avocat, am observat ca acest fenomen, al consumului si traficului de substante stupefiante are o oarecare ciclicitate. Cat priveste cazurile din orasul nostru, acestea au inceput in toamna anului trecut, cu sesizari razlete, insa au luat amploare in primavara acestui an", a declarat Lojigan corespondentului MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, consumul de substante psihoactive nu se perpetueaza numai la Campia Turzii, ci este prezent in Bucuresti, despre care spune ca este "capitala heroinei din Romania", sau in Cluj-Napoca, orasul in care "etnobotanicele si marijuana sunt la ordinea zilei".

"Campia Turzii nu este un teren propice pentru consumul de droguri. Vorbim, mai degraba, despre un efect de lupa, care a fost amplificat de reportajele televiziunilor nationale. Astfel s-a propagat ideea conform, careia, Campia Turzii ar fi capitala drogurilor, dar nu este asa. Am avut 5-6 cazuri de tineri care au consumat, dintre care doar doi sunt din Campia Turzii, iar restul din alte orase si comune (Aiud, Ludus, Turda, Unirea). Uitati-va ca la Cluj-Napoca, raportul consumator pe cap de locuitori este mult mai mare, deci nu, Campia Turzii nu este un teren propice, iar astazi, la Campia Turzii nu se mai consuma etnobotanice", a mentionat edilul.

Intrebat cum s-a implicat Primaria Campia Turzii in reducerea sau stoparea acestui fenomen, ce masuri au fost intreprinse si cu ce rezultate, Dorin Lojigan a precizat ca, inca de la inceputul acestui an, institutia pe care o conduce a demarat un proiect anti-drog denumit "Fii responsabil, nu esti reciclabil!", prin intermediul caruia inspectori ai Centrului Regional de Preventie Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj au venit in oras, pentru a purta discutii cu tinerii si cu parintii lor, in legatura cu efectele nocive ale consumului de substante stupefiante.

"Am organizat intalniri cu elevii, inclusiv in scoli si licee. In luna mai a acestui an am intreprins un seminar pe aceasta tema, la care au participat parinti, profesori, elevi si reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene. La acest simpozion a fost invitat si Sorin Oprea, seful Agentiei Nationale Antidrog, dar acesta a declinat invitatia. Totodata, in zilele premergatoare descinderii BCCO si DIICOT la Campia Turzii, am formulat o adresa catre DIICOT - Structura Teritoriala Cluj pentru a-i informa si a le cere ajutorul in acest subiect. Cat despre rezultate, se vad chiar acum - consumul tinde spre zero, iar campaniile noastre de prevenire continua pana la sfarsitul anului", a explicat primarul.

Pe de alta parte, directorul Liceului "Pavel Dan" Campia Turzii, Daniela Cristina Popa, percepe fenomenul consumului de droguri din oras ca pe unul "ingrijorator", care obliga reprezentantii institutiilor din invatamant sa ramana "vigilenti".

"Noua nu ni s-a semnalat niciun caz in care sa fie implicat vreun elev al scolii noastre, dar avem la orele de dirigentie activitati pe aceasta tema. In luna mai s-a desfasurat o conferinta cu tematica anti-drog si am transmis dirigintilor aspecte din lucrarile acesteia, iar in scoala s-a desfasurat in colaborare cu Serviciul de Asistenta Sociala a Primariei o actiune la care au participat si fosti consumatori de droguri care au impartasit din experienta lor. Am intrebat si la cabinetul medical scolar daca s-au prezentat copii cu afectiuni cauzate de consumul de astfel de substante, dar raspunsul a fost negativ", a spus Popa.

Adrian Antal, managerul Spitalului Municipal Campia Turzii, a precizat, la randul sau, ca la unitatea spitaliceasca pe care o conduce au fost adusi de catre Politie si Ambulanta tineri care consumasera substante interzise si carora li s-a acordat primul ajutor.

"Li s-au pus perfuzii si, dupa ce au fost stabilizati, au fost anuntati cei de la Politie si apartinatorii si dusi ori acasa ori, daca s-a constatat ca pacientul era foarte grav, s-a trimis la UPU Cluj-Napoca ori la Psihiatrie. In general, se stabilizau dupa administrarea perfuziilor", a afirmat Antal.

In cazul consumului de droguri de la Campia Turzii s-a autosesizat recent si Avocatul Poporului.

Pe de alta parte, numarul persoanelor internate in primele opt luni la Unitatea de Primiri a Urgentelor (UPU) Cluj-Napoca pentru consum de substante psihoactive este de 186, in scadere fata de anii anteriori, fiind documentate, pe baza de analiza rapida, urme de cocaina, cannabis, THC, etnobotanice.

Reprezentantii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj-Napoca, de care apartine UPU, au declarat corespondentului MEDIAFAX ca unitatile medicale asigura terapia complicatiilor, dar nu se pot implica in problemele sociale si de educatie care determina, de cele mai multe ori, consumul de substante psihoactive.

"La nivelul UPU Cluj-Napoca au fost inregistrate in primele opt luni ale acestui an 186 de urgente medicale produse ca urmare a consumului de substante psihoactive, cele mai multe - 38, fiind in luna august. Numarul este in scadere fata de anii anteriori, 2016 si 2017, cand au fost 207, respectiv 219 in acelasi interval. Consumul de droguri sau substante psihoactive reprezinta un pericol pentru orice individ si trebuie cautate solutii la nivel social pentru controlul consumului. Spitalele asigura terapia complicatiilor, dar nu se pot implica in problemele sociale si de educatie care determina, de cele mai multe ori, consumul. La UPU Cluj-Napoca au fost documentate, pe baza de analiza rapida, urme de cocaina, cannabis, THC, etnobotanice", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, din cele 186 de cazuri internate, 126 au fost tratate ca urmare a consumului de droguri la Clinica de Psihiatrie Cluj-Napoca, restul persoanelor fiind trimise acasa, deoarece nu necesitau internare.

Numarul persoanelor tratate la Psihiatrie a fost anul trecut de 226 si 175 in 2016, tot pe primele opt luni.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare