Economic

thumbs

Razboi intre guvern si marile companii: Multinationalele critica decizia guvernului de a majora salariul minim pe economie

09.11.2018, 17:45 Sursa: mediafax.ro

"Organizatiile membre CDR sustin cresterea veniturilor si a nivelului de trai pentru romani, insa reiteram ca o evolutie sustenabila pe termen lung trebuie implementata pe baza unei analize profunde a tuturor implicatiilor pentru economie si societate. Cresterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care in Romania este sub media economiilor competitive, alimenteaza in final curba inflationista. Pentru o functionare corecta si pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativa a bazei costurilor companiilor trebuie sa permita o perioada de minimum 12 luni de la aprobare pana la implementare. Introducerea salariului minim diferentiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garanteaza profesionalizarea angajatilor, din contra, creeaza premisele unei cresteri nefondate a cererilor pentru studii universitare", au mentionat reprezentantii Coalitiei, intr-un comunicat de presa transmis vineri.

O astfel de dinamica defavorizeaza invatamantul profesional si tehnic, tocmai acea ramura care trebuie dezvoltata pentru a raspunde nevoilor pietei fortei de munca, asa cum indica si Barometrul fortei de munca realizat recent de PwC pentru CDR, au mai sustinut reprezentantii Coalitiei.

"In acelasi timp, ierarhizarea salariului minim in functie de vechimea in munca adanceste problema productivitatii, contribuind la cresterea inechitatii dintre angajatii cu vechime si cei recent intrati in piata muncii, prin recompensarea anilor de munca si nu a performantei. Aceasta modificare si viteza implementarii ei continua seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adancind neincrederea mediului de afaceri, ceea ce franeaza dezvoltarea economica a Romaniei sustinuta de cetateni si mediul de afaceri", au mai afirmat reprezentantii CDR.

Stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective se regaseste si intre recomandarile de tara pentru Romania de la Comisia Europeana in cadrul Semestrului European, au reamintit reprezentantii Coalitiei.

"Romania are nevoie de un mecanism transparent care sa determine evolutia salariului minim pe baza unor indicatori macroeconomici stabili, predictibili, si abordat de catre autoritati in dialog cu toate partile vizate, precum patronatele si sindicatele, asigurand, de asemenea, un interval suficient pana la intrarea in vigoare", au mai sustinut reprezentantii CDR.

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta care prevede modificarea Codului Muncii si introduce definitia de salariu minim diferentiat. Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, Executivul urmeaza sa aprobe o hotarare in care care sa fie mentionate sumele. Ordonanta de urgenta nu a figurat pe ordinea de zi publicata de Guvern, intrand pe ordinea de zi suplimentara.

Salariul minim brut ar urma sa creasca de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, o initiativa privata, reuneste 45 de organizatii si membri asociati, care reprezinta peste 54.000 de companii. Aceste companii genereaza in jur de 1,2 milioane de locuri de munca si peste 50% din PIB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare