Externe

thumbs

MONITORUL APARARII | Donald Trump il contesta pe Robert Mueller, afirmand ca procurorul care ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei este "controversat"

09.11.2018, 20:52 Sursa: mediafax.ro

In contextul in care analisti americani contesta procedura demisiei procurorului general, Jeff Sessions, si modul in care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidentiat vineri seara ca nici procurorul "controversat" Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA.

"Oamenii au o mare nemultumire acum, dar vedeti cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat in functie de Senat. Iar el elaboreaza un raport de ancheta. Nu a fost confirmat in functie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat cand era procuror in statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul in functie? Ar fi trebuit sa fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut sa il aduca in Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut sa il aduca in Senat", a declarat Donald Trump, potrivit Casei Albe.

Procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatia privind ingerintele ruse in scrutinul prezidential din 2016 si presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.

Demisia lui Jeff Sessions, secretarul american al Justitiei si procuror general, a generat semne de intrebare privind continuarea investigatiei privind ingerintele electorale ruse, iar politicieni democrati au avertizat ca ar putea izbucni o "criza constitutionala".

Jeff Sessions i-a transmis sa demisia lui John Kelly, seful de cabinet de la Casa Alba. "Domnule presedinte, la solicitarea dv., imi prezint demisia", a scris Jeff Sessions, lucru care a generat obiectii ar fi vorba de o demisie. "Inlaturarea lui Jeff Sessions de catre presedintele Donald Trump si anuntul privind numirea in locul lui a sefului de cabinet al secretarului Justitiei, Matthew Whitaker, care va fi procuror general interimar, constituie o evolutie alarmanta privind desfasurarea activitatilor procurorului special Robert Mueller", comenteaza NBC News.

In mod normal, in situatia demisiei procurorului general, interimatul functiei este preluat de adjunctul acestuia. Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, probabil va ramane in functie. Pana acum, el a monitorizat activitatea Comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller, dar este posibil ca investigatia privind ingerintele ruse sa fie monitorizata de acum inainte de procurorul general interimar.

In septembrie, Donald Trump l-a criticat dur pe Jeff Sessions, in acel moment procuror general si secretar al Justitiei, denuntand atitudinea acestuia fata de imigratie si decizia de recuzare din ancheta privind ingerintele electorale ruse.

CITESTE CONTINUAREA ARTICOLULUI IN MONITORUL APARARII SI SECURITATII

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare