Politic-Social

thumbs

INEDIT: O scoala de potcovit cai, dupa model francez, a fost deschisa la Cluj

04.12.2018, 15:05 Sursa: mediafax.ro

Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicina Veterinara a USAMV Cluj-Napoca, responsabil al Clinicii de Ecvine, a declarat, marti, ca initiativa cursului a pornit in urma observarii unui numar mare de cazuri de cai care au fost potcoviti deficitar, ceea ce poate produce grave de sanatate animalelor.

"Am putea compara potcovitul cailor cu incaltamintea noastra. O incaltaminte confortabila ne face viata mai usoara, o incaltaminte mai putin confortabila ne face viata un chin. Trebuie vazut acest potcovit ca o masura individuala, asta inseamna ca toti acesti caluti sunt specializati pe agrement, sport, tractiune. Potcovitul lor trebuie sa fie in acord cu domeniul de utilizare, deoarece este un mod de potcovit pentru calul de munca, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate si in functie de activitatea sa cat si de conformatia sa anatomica. Sesizand faptul ca in foarte multe cazuri am avut un potcovit defectuos, asa s-a nascut ideea unei scoli de postcovarie. Am observat in Romania si o lipsa a potcovarilor specializati, astfel ca multi detinatori de cai apeleaza la experti din strainatate", a spus Morar.

Potrivit acestuia, un potcovit eficient poate aduce un plus de 40% in eficienta utilizarii unui cal, in timp ce unul defectuos poate produce probleme grave de sanatate animalului, inclusiv caderea copitei.

Cristina Pocol, cadru didactic al USAMV, a declarat, la randul sau, ca proiectul prevede formarea studentilor la un nivel superior in arta potcovariei, de specialisti care colaboreaza cu medicii veterinari si se ocupa de sanatatea piciorului calului.

Scoala de potcovit de la USAMV functioneaza dupa model francez, iar un formator din Franta, care s-a specializat 3 ani in aceasta meserie, preda studentilor clujeni.

"In medie, un potcovit dureaza o ora si secretul este de a cunoaste foarte bine copita, piciorul calului si ceea ce se intampla in interiorul ei. In prima etapa se taie copita, apoi urmeaza ajustarea, adica se ajusteaza potcoava pentru ca aceasta sa se potriveasca cu piciorul calului, iar ultima etapa este fixarea copitei cu ajutorul unor cuie pentru ca aceasta sa fie bine fixata. Este o munca periculoasa, se pot intampla accidente pentru ca este vorba despre un animal mare, dar intotdeauna ne luam masuri de securitate", a spus formatorul francez, Charles Leguy Vandevelde, care a si facut, marti, o demonstratie de potcovit.

Potrivit acestuia, potcoavele unui cal trebuie schimbate o data la cateva saptamani, in functie de activitatea desfasurata de animal.

"Un potcovar castiga intre 1.500 si 2.500 de euro pe luna in Franta si este privit ca un colaborator al medicului veterinar, specializat in ortopedia calului", a spus Leguy Vandevelde.

Costul unei potcoviri se ridica in Romania la 50 de euro, spre deosebire de Franta unde este intre 80 si 150 de euro, in functie de complexitate.

Proiectul, inceput in luna noiembrie, se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Veterinara Ecvina din Romania si mai multe asociatii din Franta, si se va incheia in aprilie 2019 cu specializarea a 20 de studenti ai USAMV Cluj-Napoca.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare