Economic

thumbs

Franta amendeaza producatorii de masini de spalat cu 189 de milioane de euro. Ce marci au fost vizate

06.12.2018, 16:20 Sursa: mediafax.ro

Companiile amendate sunt Whirlpool, Electrolux, BSH - detinuta de Bosch, Indesit, Candy Hoover si Eberhardt Freres si sunt acuzate ca au controlat majorarile de preturi la masini de spalat, frigidere sau la cuptoare.

Pentru ca aceste firme au 70% din piata franceza a aparatelor de uz casnic, cartelul a avut un impact major asupra preturilor platite de comerciantii cu amanuntul si consumatori, a declarat Isabelle de Silva, care conduce Autorite de la Concurrence.

Companiile nu au contestat amenzile iar unii chiar si-au cerut scuze autoritatilor de reglementare pentru comportamentul lor, a spus de Silva.

Autoritatea a constatat ca firmele s-au consultat cu privire la preturile de vanzare catre comerciantii cu amanuntul in 2006 si in 2009, in paralel cu intalnirile oficiale ale federatiei GIFAM, in restaurante pariziene la moda, precum La Duree sau Corona Imperial.

Amenzile au fost rezultatul unei anchete deschisa in 2012, dupa ce autoritatile au primit informatii in acest sens.

Whirlpool a platit cea mai mare amenda, de 56 de milioane de euro, in timp ce Indesit, care ulterior a fost cumparata de Whirlpool, a primit o amenda separata de 46 de milioane de euro.

Electrolux a fost amendata cu 48 de milioane de euro, Candy Hoover 15 milioane si Eberhardt Freres cu 1 milion de euro.

Amenda BSH a fost redusa cu 70-80% din suma initiala pana la 23 de milioane de euro, dupa ce compania a ajutat in ancheta.

Aceasta este cea mai mare amenda acordata de organismul antitrust in 2018. Cea mai mare sanctiune acordata pana in prezent a fost de 951,2 milioane de euro, in 2014, unui cartel de produse cosmetice.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare