Externe

thumbs

MONITORUL APARARII | Ministrul rus de Externe: Extinderea NATO si sistemele antibalistice afecteaza increderea in zona euro-atlantica

06.12.2018, 16:51 Sursa: mediafax.ro

"Extinderea necugetata a NATO, acumularea de capacitati militare pe flancul estic, instalarea de sisteme americane antibalistice in Europa, sanctiunile lipsite de legitimitate impuse sub diverse pretexte - toate aceste lucruri au drept rezultat o criza de incredere in zona euro-atlantica", declara Serghei Lavrov, citat de agentia Tass.

Seful diplomatiei ruse a acuzat ca anumite natiuni recurg, in tentativa de a obtine superioritate, la santaje, presiuni, amenintari si chiar ingerinte in afacerile interne. "Sustinerea unei lovituri de stat in Ucraina si presiunile fara precedent asupra Macedoniei sunt cele mai bune exemple in acest sens", a subliniat Lavrov.

Rusia va reactiona simetric in cazul in care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete dupa eventuala retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat miercuri presedintele rus Vladimir Putin, observand ca Pentagonul are deja in planul bugetar un proiect balistic.

Presedintele Donald Trump a anuntat ca Statele Unite se vor retrage din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), acuzand Rusia de incalcarea acordului semnat in anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Donald Trump sustine ca Rusia a incalcat acest Tratat, dar Administratia Vladimir Putin a acuzat in mai multe randuri ca sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa, inclusiv in Romania, constituie incalcari ale acordului.

Sistemele balistice instalate de Statele Unite in Europa au caracter ofensiv, fiind o incalcare grava a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat Ministerul rus de Externe, referindu-se la platforma Aegis, montata in Romania. "Exista o noua chestiune problematica care a generat probabil cea mai mare ingrijorare a noastra si pe care am inceput sa o prezentam Statelor Unite in formatul bilateral al acestui Tratat. Se refera la instalarea lansatoarelor Mk-41 in cadrul Sistemului Aegis montat in Europa pentru presupuse sarcini antiracheta. Cu toate acestea, contrar prevederilor Tratatului, aceste lansatoare permit utilizarea ofensiva a rachetelor de croaziera Tomahawk cu raze medii de actiune si a altor sisteme de atac. Consideram ca este o incalcare flagranta si directa a Tratatului INF", a declarat de curand Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Statele Unite au inceput sa instaleze in Romania si Polonia sisteme de rachete ofensive, prin incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent Vladimir Iermakov, seful Departamentului pentru Neproliferare si Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. "Exista grave semne de intrebare referitoare la actiunile colegilor nostri americani, actiuni care sunt in contradictie cu Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 in Romania si Polonia", a declarat Vladimir Iermakov la inceputul lunii octombrie, in cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunarii Generale ONU. Potrivit oficialului rus, Statele Unite au inceput in iunie instalarea in Romania si Polonia a sistemelor Aegis si a lansatoarelor MK-41, care ar putea fi folosite pentru atacuri cu rachete de croaziera avand raza medie de actiune.

CITESTE CONTINUAREA ARTICOLULUI IN MONITORUL APARARII SI SECURITATII

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare