Externe

thumbs

Premierul anunta ca i-a cerut presedintelui Comisiei Europene ca MCV sa fie ridicat

06.12.2018, 17:15 Sursa: mediafax.ro

"Am discutat despre MCV (cu Liviu Dragnea - n.r.). Am discutat si cu dl. presedinte Jean-Claude Juncker . Am spus ca vom avea dialog pe fiecare punct in parte tocmai pentru a elucida acest lucru, pentru ca ne-am fi dorit un MCV mult mai realist, pentru ca sunt puse lucruri acolo care nu pot fi puse in practica. Dar vom analiza fiecare punct in parte. Dar dincolo de aceste aspecte legate de MCV, i-am comunicat dl. presedinte Juncker ca acest mecanism sa fie ridicat dupa 11 ani de zile. Este un mecansim discriminator pentru Romania si Bulgaria. Nimeni nu UE, nici un alt stat membru are acest mecanism si nu este corect ca o regula sa fie aplicata doar pentru un stat si pentru alt stat nu. Tocmai pentru ca vorbim de egalitate si de unitate in randul statelor membre, acest MCV nu isi are locul.", a declarat Viorica Dancila, la finalul unei intalniri cu Liviu Dragnea la Parlament.

Afirmatiile premierului vin in contextul in care Comisia Europeana a recomandat Romaniei, in raportul MCV prezentat in luna noiembrie, sa elaboreze un cadru legal care sa permita supravegherea eficienta a activitatilor serviciilor de informatii si a colaborarii acestora cu institutiile judiciare.

De asemenea, adoptarea legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania, anunta CE recomandand in raportul MCV suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

In schimb, pe 13 noiembrie, prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans a spus ca monitorizarea Bulgariei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ar putea lua sfarsit in anul 2019.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare