Politic-Social

thumbs

CCR declara neconstitutional un articol din legea privind securitatea nationala

06.12.2018, 17:46 Sursa: mediafax.ro

Curtea Constitutionala a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a sintagmei "ori altor asemenea interese ale tarii" cuprinsa in dispozitiile art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.

Dispozitiile criticate: Art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991: " Constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei urmatoarele: [...] f) subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale. ".

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "ori altor asemenea interese ale tarii" cuprinsa in art.3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei este neconstitutionala.

"In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca sintagma "ori altor asemenea interese ale tarii" incalca prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul legalitatii - in componenta sa referitoare la claritatea si previzibilitatea legii, art.26 referitor la viata privata si art.53 care reglementeaza conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi sau al unor libertati", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare