Politic-Social

thumbs

Juncker, despre intrarea Romaniei in spatiul Schengen: Nu vad de ce nu ar putea sa devina membra/ Ce i-a transmis seful CE premierului statului de care depinde aderarea tarii noastre

11.01.2019, 12:37 Sursa: mediafax.ro

"Cand m-am prezentat, timid si modest, pe 14 iulie 2014, in fata Parlamentului European pentru a solicita investirea mea deputatilor europeni, am spus ca in timpul mandatului comisiei mele vom proceda in asa fel incat Romania sa devina membra a spatiului Schengen. Si nu vad de ce nu ar putea sa devina. Iar in ceea ce priveste MCV-ul, am spus ca as fi vrut ca in timpul mandatului nostru acest mecanism sa fie finalizat. Ar trebui sa mai studiem cu grija observatiile recent facute de Comisie in ceeea ce priveste Romania. Noi am discutat cu guvernul despre aceasta chestiune" a spus presedintele CE, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat ca, personal, nu va renunta la a convinge ca Romania nu doreste sa fie in spatiul Schengen ca o problema, ci ca partea a unei solutii la nivel european.

"Sa devenim parte din spatiul Schengen este un deziderat pe care il avem de la inceput si am lucrat in acea directie. Initial, Schengen a fost un acord cu conditii si le-am indeplinit. In 2011, le-am indeplinit. Insa cum acceptarea in spatiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spatiul Schengen, au inceput sa apara primele intrebari si probleme si de atunci, cu toate ca am indeplinit toate conditiile puse de acordul Schengen, Romania si Buglaria, la fel, nu au acceptate in spatiul Schengen. de atunci incoace incervcam sa convingem prietenii si partenerii nostri ca Romania este o tara serioasa, sigura, care respecta regulile impuse de Schengen si care se bazeaza pe valorile UE. Progresul inca se lasa putin asteptat. Dar personal nu am renuntat si voi contibnua sa discut cu toata lumea pentru a ii convinge ca Romania nu doreste sa fie in spatiul Schengen ca o problema, ci Romania vine in spatiul Schengen ca parte a a unei solutii, ca parte a unei solutii pentru imbunatatirea sigurantei in spatiul Schengen", a spus Iohannis.

Totodata, Klaus Iohannis s-a declarat optimist cu privire la ridicarea raportului MCV doar daca Parlamentul si Guvernul va gasi solutiile cele mai potrivit pentru a indeplini conditiile negociate pe MCV.

"In ceea ce priveste MCV, am avut, imi amintesc foarte bine, o prima discutie cu presedintele Juncker dupa ce a fost ales presedinte, in ianuarie 2015, si una dintre primel teme pe care le0-am discutat atunci a fost MCV. Am cazut amandoi de acord ca varinta optimala este finalizarea MCV pana la incheierea mandatului Juncker. Evident ca aici trebuie sa jucam si noi rolul nostru, in special Guvernul si Parlamentul trenuie sa gaseasca solutiile cele mai potrivite pentru a indeplini conditiile negociate pe MCV. Daca asa se va intampla, sunt optimist ca vom avea sanse de finalizare a MCV", a conchis Iohannis.

Juncker: I-am spus premierului olandez ca Romania e pregatita sa adere la Schengen. Astept progres

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, ca a purtat numeroase discutii cu premierul olandez in care l-a informat ca Romania e pregatita sa intre in spatiul Schengen si ca asteapta de la acesta progrese in privinta opiniei privind adeziunea Romaniei la Schengen.

"Romania trebuie sa fie in spatiul Schengen.(...) In permanenta port un dialog cu Olanda si cu celelalte tari, spunand ca Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. Premierul olandez stie acest lucru si stie ca astept de la el progrese in acest sens", a declarat Jean Claude Juncker, intrebat despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare