Politic-Social

thumbs

Lazar, dupa inregistrare de la DNA: Procurorii trebuie sa-si desfasoare activitatea cu respectarea legii

11.01.2019, 13:36 Sursa: mediafax.ro

"Conducerea Ministerului Public se delimiteaza de activitatile ce nu se circumscriu normelor procedurale sau care constituie abateri disciplinare sau incalcari ale Codului deontologic al magistratilor. Activitatea tuturor procurorilor trebuie desfasurata cu respectarea stricta a legii, a drepturilor si libertatilor cetatenilor, cu impartialitate si independenta. In urma aparitiei in presa a inregistrarilor unor discutii s-a dispus efectuarea unui control al cauzelor despre care se face vorbire in inregistrare, concluziile acestui control urmand a fi implementate cu impartialitate si fara intarziere", transmite Ministerul Public, pe Facebook.

DNA precizeaza, vineri, referitor la inregistrarea privind filiala din Oradea in care se vorbea de "linistirea" judecatorilor, ca in cazul a doi judecatori nu au existat dosare, alti doi erau pensionati, unul incarcerat si pentru alti doi s-a dispus ulterior clasare. In cuprinsul discutiei respective au fost vehiculate numele a sapte magistrati.

"In urma informarii transmise de procurorul sef al Serviciului teritorial Oradea, persoana care nu apare in cuprinsul discutiei prezumata a apartine unor procurori din cadrul acestei unitati de Parchet, s-au constatat urmatoarele:
- in cazul a doi magistrati nu au existat dosare in lucru in perioada ianuarie 2018- octombrie 2018,
- alti doi magistrati erau pensionati din 21.03.2013 si 24.11.2015, conform hotararilor Plenului CSM de a inainta catre Presedintele Romaniei propunerea de eliberare din functie, prin pensionare,
- unul dintre ei, la momentul purtarii presupuselor discutii inregistrate, se afla in cursul executarii unei pedepsei de 4 ani inchisoare,
- fata de alti doi magistrati (din care unul nu a judecat niciodata cauze penale) s-a dispus ulterior o solutie de clasare", arata DNA, intr-un comunicat de presa remis vineri MEDIAFAX.

DNA mai precizeaza ca doua dintre persoanele participante la discutie nu isi mai desfasoara activitatea in cadrul Serviciului teritorial Oradea iar o alta, la momentul discutiei si ulterior acesteia, nu a avut in lucru vreo cauza cu magistrati.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis si un dosar penal avand ca obiect continutul inregistrarii din interiorul DNA Oradea, in urma denuntului unui ONG, procurorii dispunand inceperea urmaririi penale in rem in aceasta cauza. In cursul zilei de miercuri, mai multi procurori de la Oradea au fost audiati.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare