Politic-Social

thumbs

Monitorul Apararii | Ce facem cu Apararea europeana, de la pupitrul Uniunii Europene?

18.01.2019, 11:41 Sursa: mediafax.ro

Apararea europeana este unul din domeniile comunitare cu o dinamica aparte, constand intr-un pachet consistent de noi initiative - Defence Package - aflate in diferite stadii de implementare. Auspiciile sub care sunt preluate aceste dosarele specifice nu sunt deloc favorabile. De la spatiul relativ redus de convergenta strategica dintre Bucuresti si Bruxelles si pana la incertitudinile generate de situatia interna ambigua de la cel mai inalt nivel de conducere militara si de sincopele unor proceduri de achizitii de sisteme complexe de armament, toate acestea nu fac decat sa complice rolul Romaniei de dirijor al viitoarelor partituri din domeniul apararii europene, in fata unei orchestre care trebuie sa dovedeasca mai mult decat oricand ca poate sa tina acelasi ritm.

(...) Legat de domeniul apararii, preluarea presedintiei de la Austria si intrarea in trio alaturi de Finlanda si Croatia, toate state cu sisteme si ambitii militare mai degraba modeste, nu constituie un avantaj in directia promovarii unei agende comune consistente pentru Politica de Securitate si Aparare Comuna / PSAC si umbrela acesteia - Politica Externa si de Securitate Comuna / PESC. In acest sens, Programul pentru urmatoarele 18 luni al Consiliului, pregatit de trioul din care facem parte si publicat la sfarsitul lunii noiembrie 2018 acorda un spatiu limitat PSAC, rezumandu-se la o simpla enumerare a principalelor initiative de implementare a Strategiei globale.

In domeniul PSAC pentru care logica interguvernamentala continua sa fie preponderenta, rolul presedintiei semestriale capata conotatii speciale, legate in principal de importanta proceselor de coordonare a pozitiilor nationale si de nevoia de facilitare a realizarii consensului, la nivelul Consiliului. In plus, etapa actuala, de accelerare a dezvoltarilor subsumate Uniunii apararii, va obliga tara noastra sa-si asume acest obiectiv general, in componentele sale principale, de la realizarea autonomiei strategice, la elemente mult mai specifice de implementare a Strategiei Globale a UE, cum sunt initiativele Cooperarea permanenta structurata (PESCO), Fondul european de aparare (EDF) si Procesul de revizuire coordonata a apararii (CARD).

(Citeste continuarea pe monitorulapararii.ro )

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare